Njemačka poslovna klima poboljšana u listopadu

Foto: EPA

Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu poboljšano je u listopadu, prvi puta u četiri mjeseca, u očekivanju stabilne inflacije i dodatnog smanjenja kamatnih stopa, pokazali su rezultati istraživanja instituta ZEW.

Indeks ozračja u najvećem europskom gospodarstvu, koji institut izračunava na temelju redovne mjesečne ankete, poskočio je u listopadu za 9.5 bodova u odnosu na rujan, na 13.1 bod.

Na početku jeseni bio je pao za čak 15.6 bodova.

Očekivanje da će inflacija biti stabilna

Raspoloženje je u listopadu poboljšano na krilima očekivanja da će stopa inflacija biti stabilna pa će Europska središnja banka (ECB) vjerojatno dodatno sniziti kamatne stope u eurozoni, rekao je predsjednik ZEW-a Achim Wambach.

Dodatni poticaj bili su i pozitivni signali s izvoznih tržišta.

„Očekivanja za gospodarstvo eurozone, SAD-a i Kine također su značajno poboljšana”, rekao je Wambach.

Pojačani optimizam u prognozama za kinesko gospodarstvo vjerojatno je povezan s najavljenim paketom poticajnih proračunskih mjera, nagađa čelnik ZEW-a.

Listopadska anketa pokazala je i poboljšanu ocjenu stanja gospodarstva 20-eročlane eurozone, što se očituje u skoku odgovarajućeg indeksa za 10.8 bodova, na 20.1 bod.

Aktualna situacija u poslovanju njemačkih kompanija pogoršala se pak u odnosu na rujan, prema padu odgovarajućeg ZEW-ovog indeksa za 2.4 boda, na minus 86.9 bodova, što pokazuje negativnu ocjenu devet od deset ispitanika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.