63-godišnji desničar je novi francuski ministar policije. "Bit ću strog"

Foto: EPA

Novi francuski ministar unutarnjih poslova Bruno Retailleau rekao je da će sigurnost biti njegov glavni prioritet. Zajedno s drugim ministrima iz vlade premijera Michela Barniera danas je stupio na dužnost.

63-godišnji Retailleau, konzervativac poznat po desničarskim stavovima, jedan je od malobrojnih utjecajnih političara u vladi koju su Barnier i predsjednik Emmanuel Macron sastavili uz velike napore, nakon što su prijevremeni izbori početkom srpnja rezultirali parlamentom bez jasne većine.

Premda je savez ljevičarskih stranaka pobijedio na izborima, a krajnje desno Nacionalno okupljanje (RN) bila je pojedinačna stranka s najvećim brojem glasova, Macronovi centristi su se na koncu dogovorili s konzervativcima i desnim centrom kako bi formirali vladu.

Premijer pozvao ministre da budu ponizni

"Francuski narod želi više reda, reda na ulicama, reda na granicama", poručio je Retailleau, dugogodišnji senator konzervativne stranke Republikanci (LR). Kazao je da će biti strog prema onima koji napadaju ili iskazuju nepoštovanje prema političarima te da će zauzeti čvrst stav o antisemitizmu.

Retailleau, koji odavno poziva na strože politike o useljavanju koje bi uključivale smanjenje socijalne pomoći, nije razjasnio kako će se odnositi prema tom pitanju. Ministri, uključujući nove ministre za financije i proračun, uglavnom su nepoznati široj javnosti te imaju malo političkog utjecaja.

Barnier, koji se sa svima prvi put sastao danas, pozvao ih je da budu ponizni, surađuju i da izbjegavaju predstave za javnost, objavio je njegov ured. "Pokažite poštovanje prema našim sugrađanima i političkim strankama, slušajte sve", citirao ga je ured.

Barnier je jučer sugerirao da će vjerojatno podići porez najbogatijim pojedincima i nekim velikim korporacijama u zemlji kako bi se smanjila ogromna rupa u javnim financijama, no također je kazao da će štititi nižu i srednju klasu.

Le Pen dala prešutnu potporu

Macron je brojne bivše ministre zadržao na ključnim položajima. Samo je jedan ljevičarski političar Didier Migaud ušao u vladu kao ministar pravosuđa. Koliko će nova vlada biti stabilna i hoće li joj poći za rukom da parlament usvoji njene reforme, još uvijek se ne zna. Njen prvi i težak izazov bit će izglasavanje proračuna za 2025. godinu.

Centrističke i konzervativne stranke su se uspjele ujediniti, no ovisit će o drugima, a naročito o krajnje Nacionalnom okupljanju Marine Le Pen, kako bi ostale na vlasti i kako bi donosile zakone u veoma podijeljenom parlamentu.

RN je dao prešutnu potporu Barnierovom mandatu, no zadržava pravo povući podršku u bilo kojem trenutku ako se po sudu krajnje desne stranke ne bude adekvatno bavio temama poput imigracije i sigurnosti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.