Od sada su ovakvi čepovi obavezni

Foto. Index

Rijetko koja direktiva EU toliko je iznervirala građane. Zašto su boce i čepovi nerazdvojni? Cilj je reduciranje plastičnog otpada i bolja zaštita okoliša, piše DW. Do srpnja ove godine sve države Europske unije morale su ukinuti odvojive čepove na plastičnim bocama do tri litre i zamijeniti ih onim neodvojivim, a to je dio EU direktive objavljene 2018. godine koja ima za cilj smanjiti količinu plastičnog otpada.

Do sada su proizvođači tu direktivu provodili u praksi dragovoljno, neki su već (postupno) prešli na novi sustav u svom proizvodnom procesu. Od srpnja ove godine je to obavezno.

Naime, sve plastične boce za jednokratnu upotrebu (volumena do tri litre) moraju imati čep koji je povezan s bocom i nerazdvojan od nje. Bez obzira na to radi li se o vodi, Coca-Coli, limunadi ili mlijeku. To je dio paketa mjera koji je Europska unija usvojila još 2019. Cilj je smanjenje količine plastičnog otpada.  

Ipak više (a ne manje) plastike?

Već i prije usvajanja direktive Europske unije prije pet godina mogle su se čuti oštre kritike proizvođača pića.

Sudeći po rezultatima jedne studije čiju je izradu naručilo Udruženje proizvođača mineralne vode (EFBW), zbog korištenja čepova koji su pričvršćeni na boce, čak se povećava potrošnja plastike u proizvodnom procesu. Osim toga, prelazak na nove procese u proizvodnom lancu znatno poskupljuje taj proces, posebice za srednje velika poduzeća.

"Ne skidaj me"

Iako neki proizvođači poput Coca-Cole na čepovima imaju poruku "Ne skidaj me", ti novi čepovi ("tethered caps") na društvenim mrežama izazivaju puno bijesa potrošača. Žale se i udruženja potrošača.

Mnogi se slažu da ti pričvršćeni čepovi smetaju prilikom konzumiranja pića. No, sličnih je protesta bilo i svojedobno prilikom uvođenja poklopaca na limenkama koje se prilikom otvaranja pića trebalo "gurnuti" u limenku ("stay on"). Danas je sasvim normalno da se te poklopce na limenkama ne odvaja i ne baca zasebno. Može se pretpostaviti, dakle, da će i nerazdvojni čepovi na plastičnim bocama za jednokratnu upotrebu također biti samo stvar navike.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.