Pale cijene nafte, u fokusu Kina

Foto: Ilustracija

Cijene nafte pale su danas na međunarodnim tržištima prema 84 dolara budući da je zabrinutost za kinesku potražnju prevagnula nad procjenama o tješnjoj opskrbi u ljetnom tromjesečju. Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 83 centa nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 84.28 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 63 centa nižoj cijeni, od 82.19 dolara.

Trgovci su ovaj tjedan tragali za signalima koji bi im pomogli u procjenama potražnje u Kini, vodećem svjetskom uvozniku. Kineski BDP porastao je u drugom tromjesečju za 4.7 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, signalizirajući posustajanje aktivnosti u usporedbi s početkom godine kada je uvećan za 5.3 posto. Tržište nekretnina ponovo se oštro smanjilo, a osobna potrošnja oslabila.

Globalni IT kvar

Slabiji tempo rasta znači i skromniju potražnju za naftom, pa se pozornost tržišta okrenula sjednici kineske Komunističke partije u potrazi za najavama poticaja. Dužnosnici su priznali da duga lista ekonomskih ciljeva sadrži "brojne složene proturječnosti", ali nisu skicirali konkretne mjere koje bi potaknule aktivnost drugog gospodarstva svijeta.

To je danas zakočilo cijene robe, uz ostale faktore, napisali su analitičari ANZ-a. Uteg cijenama bio je i pad informatičkih sustava širom svijeta zbog ažuriranja programa tvrtke za kibernetičku sigurnost CrowdStrike koji je 'srušio' operativni sustav Windows. Avioprijevoznici su obustavili letove, banke nisu mogle pružati usluge plaćanja, a poremećena je i trgovina na nekim financijskim tržištima. 

"Smatramo da će se višak ponude smanjiti u trećem tromjesečju"

Vodeći proizvođači smanjuju pak opskrbu kako bi poduprli cijene i vjerojatno neće mijenjati proizvodnu politiku na skorašnjem sastanku, rekla su tri izvora za Reuters. Analitičari zato očekuju tješnju opskrbu do kraja trećeg tromjesečja. Od listopada OPEC+ trebao bi, prema planu objavljenom u proljeće, izbacivati na tržište više barela.

"Smatramo da će se višak ponude smanjiti u trećem tromjesečju budući da OPEC i dalje smanjuje opskrbu, a sezonska potražnja raste. U četvrtom tromjesečju trebao bi porasti budući da će OPEC+ i SAD povećati proizvodnju", napisao je Aldo Spanjer iz BNP Paribasa u bilješci. OPEC je odvojeno objavio da je jučer barel košarice nafte njegovih članica poskupio 87 centi, na 85,43 dolara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.