Francuska skreće udesno po pitanju migranata

Foto: EPA

Francuska će vjerojatno zauzeti stroži pristup prema imigraciji i sigurnosti kako bi reflektirala skretanje društva udesno, rekao je novi ministar unutarnjih poslova te zemlje iz manjinske vlade, koja će pri donošenju odluka ovisiti o krajnjoj desnici.

Pozivi Bruna Retailleaua za stroži pristup tražiteljima azila, nasilju protiv policije, zatvorskim kaznama, radikalnom islamu i krijumčarenju droge pokazuju koliki će utjecaj Nacionalno okupljanje (RN) Marine Le Pen imati na novu vladu. 

"Nitko ne može ostati u Francuskoj ako je u nju provalio"

Nakon prijevremenih izbora u lipnju na kojima je vlada desnog centra izgubila vladajuću većinu, RN je dobio na značaju u francuskoj politici signalizirajući da će taktički podržavati vladu premijera Michela Barniera, ali i da će povući potporu ako se ne adresiraju prioriteti stranke. 

"Moj cilj je zaustaviti ilegalne ulaske i povećati odlaske, posebice ilegalnih migranata, jer nitko ne može ostati u Francuskoj ako je u nju provalio", prenosi Le Figaro Retailleaueve riječi. 

Uskoro konkretni prijedlozi

"U idućim ću tjednima imati priliku iznijeti konkretne prijedloge", dodao je i najavio mogućnost da će se koristiti uredbama. "Ministarstvo unutarnjih poslova ima značajne regulatorne ovlasti. Koristit ću ih do maksimuma."

Zrcaleći izjave dužnosnika RN-a, Retailleau je za CNews danas rekao da se Francuska i europske nacije koji dijele njezin stav trebaju udružiti kako bi primorale Europsku uniju na strože imigracijske zakone. 

Odluka susjedne Njemačke da uvede privremene kontrole na granicama, čime je suspendirala slobodu kretanja u šengenskom prostoru, pokazuje kako se europski stavovi o imigraciji kreću prema desno. "Smatram da moramo sklopiti savez s velikim europskim državama koje žele postrožiti ili su već postrožile svoj zakonodavni arsenal kako bismo mijenjali europska pravila."

"Dio zakona EU je potpuno zastario"

Retailleau je rekao da je dio imigracijskih zakona EU postao "potpuno zastario i više ne odgovara prijetnjama sadašnjeg trenutka".

Priznao je da su birači u prvom krugu parlamentarnih izbora, u kojima je kao pobjednik izašao RN, poslali jasnu poruku.

"Francuzi su nam odredili putokaz. Moramo poslušati poruku koji su nam poslali. Žele više sigurnosti i manje imigracije. Ja ću se toga držati", rekao je republikanac. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.