Drastično skočio broj nosoroga u Indiji, više nisu ugroženi: "Izvanredno"

Foto: EPA

Populacija indijskih nosoroga premašila je 4000 primjeraka i u 40 godina gotovo se utrostručila, po podacima indijske vlade, objavljenima u povodu Svjetskog dana nosoroga. 

"U Indiji veliki nosorog s jednim rogom izvanredno se oporavio i taj uspjeh rezultat je stalnih napora ministarstva za šume i lokalnih zajednica", istaknula je indijska vlada u priopćenju, podsjetivši da ih je prije 40 godina bilo 1500.

Bio je ugrožena vrsta, sad je ranjiva

Populacija indijskog nosoroga, kojih je sredinom 19. stoljeća bilo mnogo, smanjila se zbog sportskog lova, krijumčara rogova i smanjenja prirodnog staništa toliko da je 1960-ih postao jako rijedak. Bilo je ostalo samo 600 primjeraka, po indijskim vlastima.

Do 2008. bio je klasificiran kao "ugrožena vrsta", a sada je "ranjiva", po Međunarodnoj uniji za očuvanje prirode. Indijski nosorog je s nosorogom s Jave i nosorogom sa Sumatre jedna od triju velikih azijskih životinjskih vrsta.

Odrasla životinja može težiti do 2800 kilograma i doživjeti oko 50 godina. Gotovo 80 posto populacije indijskog nosoroga nalazi se u nacionalnom parku Kazirangi, u državi Assam na sjeveroistoku Indije. 

Na svjetskoj razini ugrožen je opstanak raznih vrsta nosoroga. Početkom 20. stoljeća bilo ih je 500.000 primjeraka, a sada ih je oko 28.000, po Međunarodnoj zakladi za nosoroge.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.