Inspekcija poslana u vrtić koji je dječaku s autizmom dao pola sata dnevno

Foto: Google Maps

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih, na čijem je čelu ministar Radovan Fuchs, potvrdilo je Indexu da je u tijeku inspekcijski nadzor Dječjeg vrtića u Metkoviću.

Riječ je o vrtiću u koji je nedavno upisan Luka, šestogodišnji dječak s poremećajem iz spektra autizma, nakon što su ga roditelji bezuspješno dvije godine pokušavali upisati. Luka je dobio pola sata dnevno, tri dana u tjednu što se čini apsolutno nedovoljnim kako bi prošao socijalizaciju i barem mu se malo olakšalo ono što ga čeka dogodine - upis u prvi razred osnovne škole.

Index je pitao Ministarstvo je li opservacijski ugovor kojeg su dobili roditelji malog Luke uobičajen? Što im garantira da će ga vrtić produljiti i staviti dulje vrijeme djetetova boravka u istom. Pitali smo ih i smatraju li da je ugovor zakonit, kako tvrdi Julijana Bebić, ravnateljica te ustanove, te vide li u njemu bilo kakve nepravilnosti ili diskriminaciju.

Danas smo razgovarali i s Lukinom majkom Jelenom koja kaže da se osjeća prevareno, ali da će nastaviti slati svoga sina u vrtić po ugovoru kojeg je potpisala. Ipak, strahuje što će biti nakon njegova isteka.

Ministarstvo dalo štur odgovor

Njihov odgovor prenosimo u nastavku.

"u svezi navedenoga, obavještavamo Vas da je u tijeku inspekcijski postupak.

Napominjemo da Zakon o prosvjetnoj inspekciji propisuje da je provodeći inspekcijski nadzor inspektor dužan čuvati osobne i druge podatke koje sazna u obavljanju svojih dužnosti kao službenu tajnu te postupati tako da se ne ugrozi zakonom ili drugim propisom utvrđena tajna. Također, prosvjetna inspekcija dužna je kao inspekcijsku tajnu čuvati dokumentaciju i druge podatke i činjenice u vezi s inspekcijskim postupkom", stoji u odgovoru Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih na Indexov upit.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.