Šef udruge za plin kaže da cijene plina neće rasti za više od 10 posto

Foto: Ilustracija/Kristina Stedul Fabac

Ogrjevna sezona je na pragu, sa sigurnošću se može reći da se raspolaže dostatnim količinama plina, čiji rast cijene za kućanstva, zahvaljujući Vladinim subvencijama, neće premašivati deset posto, izjavio je danas predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin (HSUP) Dalibor Pudić.

Na konferenciji za medije u sklopu obilježavanja Dana plina, a ujedno i sjednice Skupštine HSUP-a, Pudić je rekao da je zapunjenost skladišta plina uoči ogrjevne sezone u Europskoj uniji uvijek iznad 95 posto, pa tako i hrvatskog skladišta Okoli.

"Tako sa sigurnošću možemo reći da ćemo imati dostatne količine plina", poručio je Pudić.

Dodao je da Hrvatska ima jako dobru energetsku infrastrukturu, što uključuje i LNG terminal na Krku, čiji kapaciteti su u potpunosti ispunjeni. Tu je i domaća proizvodnja koja se, nakon što je njen udjel prije oko godinu i pol dana pao na oko 20 posto, zahvaljujući novim nalazištima opet povećava. Cijene će u odnosu na prošlu godinu u prosjeku biti nešto više, no to neće prelaziti deset posto, što se može zahvaliti Vladinim subvencijama, napomenuo je Pudić.

Inače, kada tih subvencija ne bi bilo, a sukladno izračunu putem metodologije Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA), krajnja cijena opskrbe plinom za kućanstva rezultirala bi prosječnim povećanjem za više od 25 posto. Pudić je rekao da su cijene plina na tržištu trenutno stabilne, pogotovo u odnosu na vrijeme prije dvije godine kad su išle i do 350 eura po megavatsatu.

Tržište profunkcioniralo

U kontekstu borbe za potrošače u Zagrebu između Međimurje plina i Gradske plinare Zagreb - Opskrba (GPZO), Pudić je ocijenio da se može reći da je tržište u Hrvatskoj već profunkcioniralo i prije tri godine jer je i tada dosta kupaca prešlo na tržišnu opskrbu, no to nije imalo toliki medijski odjek kao sada u slučaju Zagreba.

Naime, na natječaju za odabir opskrbljivača u obvezi javne usluge za zagrebačko područje, HERA je ljetos odabrala Međimurje-plin, pa je od 1. listopada ta čakovečka tvrtka preuzela javnu opskrbu plinom u Zagrebu, Velikoj Gorici i Zaprešiću. S druge strane, iz Gradske plinare Zagreb - Opskrba su građane pozvali da ostanu u GPZO-u, pri čemu je njihovu tržišnu uslugu opskrbe do sada izabralo oko 170 tisuća kupaca.

S obzirom na veličinu zagrebačkog područja, koje broji gotovo 300.000 potrošača u segmentu kućanstava, Pudić kaže da se može reći da se ove godine dogodio i najveći prelazak u povijesti na tržišnog opskrbljivača. To što se dogodilo po njemu je dobro jer su potrošači osvijestili svoje mogućnosti oko izbora opskrbljivača. Također, i opskrbljivači su osvijestili da moraju držati do kupaca te im pružati kvalitetnu i pravovremenu uslugu, ocijenio je.

Kada je riječ o onima koji su na tržišnoj usluzi, eventualna korekcija cijene na niže se može dogoditi u slučaju toplije zime i posljedično viškova na tržištu plina. U suprotnom, kaže Pudić, ako zima bude hladnija i potražnja povećana, primjerice u siječnju i veljači, možda se može dogoditi da cijene u tom razdoblju budu veće. 

Međutim, naglasio je Pudić, kada je riječ o zaključenim ugovorima s krajnjim kupcima, to jest kućanstvima, koji su ih ugovorili do 1. listopada, cijena će biti "stabilna" do 1. travnja 2025., odnosno vrlo vjerojatno i do 1. listopada iduće godine.

Direktor Međimurje plina: Početkom studenog "krećemo u tržišnu utakmicu"

Direktor Međimurje plina Nenad Hranilović je izrazio zadovoljstvo što je ta tvrtka preuzela značajan broj kućanstava na zagrebačkom području, poručivši građanima da su dobili pouzdanog i sigurnog opskrbljivača.

Strategija tvrtke je dugoročno ostati opskrbljivač na području Zagreba, Velike Gorice i Zaprešića, istaknuo je, izvijestivši i da su tijekom ovog mjeseca HERA-i dužni dostaviti ugovore o javnoj usluzi te opće uvjete poslovanja. 

Isto tako, najavio je da tvrtka s početkom studenog "kreće u tržišnu utakmicu", pri čemu će kupcima nuditi potpisivanje tržišnih ugovora i 0.20 eura nižu cijenu po megavatsatu u odnosu na javnu uslugu. 

To je i svojevrsni odgovor na ponudu GPZO-a, koji je građanima obećao 10 centi nižu cijenu u odnosu na onu zajamčenu u javnoj usluzi. 

Inače, Međimurje plin je priopćilo prošli tjedan da su otkrili nepravilnosti u dijelu zahtjeva za prelazak kućanstava na tržišnu uslugu kod GPZO-a, pa tako ima zahtjeva bez potpisa kupca, kao i onih s krivotvorenim OIB-om. Kako je istaknuo Hranilović, dokumentaciju o tome su dostavili HERA-i, na njoj je da odlučuje, a nada se da će to biti što brže.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.