Vodstvo njemačkih Zelenih dalo kolektivnu ostavku

Ricarda Lang i Omid Nouripour Foto: EPA

Predsjedništvo njemačke stranke Zeleni podnijelo je kolektivnu ostavku, obrazlažući ovaj potez neuspjesima na pokrajinskim izborima u rujnu. "Došli smo do zaključka da je potreban novi početak", rekao je dopredsjednik stranke Zeleni Omid Nouripour u stranačkom središtu u Berlinu.

Ostavku je podnijela i druga dopredsjednica stranke Ricarda Lang, kao i cjelokupno predsjedništvo stranke. Ovim potezom, kako javljaju njemački mediji, predsjedništvo stranke povlači posljedice iz loših izbornih rezultata u istočnonjemačkim saveznim pokrajinama Saskoj, Tiringiji i Brandenburgu.

Novi ljudi bi trebali biti izabrani u studenom

U Tiringiji i Brandenburgu stranka koja se punim imenom zove Zeleni/Savez90 nije prešla izborni prag, a u Saskoj su s 5.1 posto ostvarili svoj do sada najslabiji rezultat u ovoj saveznoj pokrajini. Analitičari procjenjuju da birači odbacuju zelenu politiku ustrajanja na energetskoj transformaciji, kao i stranku koja se protivi ograničavanju pritoka izbjeglica.

Novo predsjedništvo stranke bi trebalo biti izabrano na stranačkoj konvenciji u studenom. Zeleni su od kraja 2021. sa socijaldemokratima i liberalima manji partner u saveznoj vladi Olafa Scholza.

Savezna vlada trenutno bilježi niske vrijednosti u ispitivanju popularnosti, a mediji već danima nagađaju o prijevremenom raspadu koalicije zbog stalnih svađa među koalicijskim partnerima, prije svega zelenima i liberalima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.