Prošle se godine broj civila ubijenih u ratovima povećao za 72 posto

Foto: EPA

U 2023. podaci pokazuju da je broj civilnih žrtava u oružanim sukobima porastao za 72%, rekao je visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za ljudska prava Volker Türk u Ženevi, otvarajući sastanak Vijeća za ljudska prava UN-a, prenosi DW

Türk je rekao da se "udio žena ubijenih 2023. udvostručio, a udio djece utrostručio".

Obraćajući se Vijeću, Türk je optužio zaraćene strane diljem svijeta za "guranje izvan granica onoga što je prihvatljivo i legalno".

Oni iskazuju "potpuni prezir prema drugome", nastavio je, "gazeći ljudska prava u njihovoj srži. Ubojstva i ranjavanja civila postala su svakodnevna pojava, uništavanje vitalne infrastrukture svakodnevna pojava, pogibija djece, bombardirane bolnice, upotreba topništva protiv civila, a sve to uz retoriku punu mržnje i dehumanizacije", rekao je.

Kritike Izraelu

Türk je rekao da je "zgrožen nepoštivanjem međunarodnih ljudskih prava i humanitarnog prava u sukobu u Gazi" , osuđujući "smrti i patnju ljudi".

Bio je kritičan prema Izraelu u svojim primjedbama, rekavši: "Otkako je Izrael eskalirao svoje operacije u Rafi početkom svibnja, gotovo milijun Palestinaca ponovno je prisilno raseljeno, dok su se dostava pomoći i humanitarni pristup dodatno pogoršali."

Šefica UN-a za ljudska prava također je rekla da je "više od 120.000 ljudi u Gazi, većinom žena i djece, ubijeno ili ozlijeđeno od 7. listopada, kao rezultat intenzivnih izraelskih ofenziva."

Türk se nije ograničio na Gazu, ukazao je i i na ratove u Ukrajini, Demokratskoj Republici Kongo i Siriji. Također, kritizirao je sve veća izdvajanja za obranu i kupovinu oružja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.