Putin će sutra razgovarati s Kinezima na prvom summitu od ponude Wagnera

Foto: EPA

Ruski predsjednik Vladimir Putin sudjelovat će ovaj tjedan na svom prvom multilateralnom summitu otkako je oružana pobuna uzdrmala Rusiju.

Čelnici će se sutra virtualno sastati na summitu Šangajske organizacije za suradnju, sigurnosne skupine koju su osnovale Rusija i Kina kako bi se suprotstavile zapadnim savezima od istočne Azije do Indijskog oceana, prenosi ABC. Domaćin ovogodišnjeg događaja je Indija, koja je postala članica 2017. To je najnoviji način da premijer Narendra Modi pokaže rastuću globalnu moć zemlje.

Skupina je do sada bila usredotočena na produbljivanje sigurnosne i gospodarske suradnje, borbu protiv terorizma i trgovine drogom, rješavanje problema klimatskih promjena i situacije u Afganistanu nakon što su talibani preuzeli vlast 2021.

Summit važan za Moskvu

Kad su se ministri vanjskih poslova sastali u Indiji prošlog mjeseca, ruski rat protiv Ukrajine je jedva istaknut u njihovim javnim primjedbama, ali posljedice za zemlje u razvoju na sigurnost hrane i goriva i dalje zabrinjavaju skupinu, kažu analitičari.

Za Moskvu je summit važniji nego ikada ranije jer želi pokazati da Zapad nije uspio izolirati Rusiju, navodi ABC. U grupi su četiri srednjoazijske države - Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan i Uzbekistan, u regiji u kojoj je ruski utjecaj dubok. Ostali uključuju Pakistan, koji je postao član 2017., i Iran, koji bi se trebao sutra pridružiti. Bjelorusija je također u redu za članstvo.

"Ovaj sastanak SCO-a doista je jedna od rijetkih prilika koju će Putin imati na globalnoj razini za projiciranje snage i vjerodostojnosti", rekao je Michael Kugelman, direktor Instituta za južnu Aziju Wilson centra.

Niti jedna od zemalja članica nije osudila Rusiju u rezolucijama UN-a, već je umjesto toga odlučila biti suzdržana. Kina je poslala izaslanika da posreduje između Rusije i Ukrajine, a Indija je više puta pozvala na mirno rješenje sukoba.

Putinova prilika da pokaže da ima kontrolu nakon pobune vagnerovaca

Za Putina osobno summit predstavlja priliku da pokaže da ima kontrolu nakon kratkotrajne pobune vođe Wagnerovih plaćenika Jevgenija Prigožina.

"Putin će htjeti uvjeriti svoje partnere da je još uvijek glavni", rekao je Tanvi Madan, viši suradnik na Institutu Brookings.

Indija je u svibnju objavila da će se summit održati online umjesto osobno kao prošle godine u Samarkandu u Uzbekistanu, gdje je Putin pozirao za fotografije i večerao s drugim čelnicima.

"Zbog vanjske politike, Indija ima posla sa svima istovremeno"

Odnos Indije s Moskvom ostao je jak tijekom rata. Indija je "pokupila" rekordne količine ruske sirove nafte i oslanja se na Moskvu za 60 posto svoje obrambene opreme. U isto vrijeme, SAD i njegovi saveznici su se dodvoravali Indiji jer ju vide kao protutežu rastućim ambicijama Kine.

Na summitu će ključni prioritet Indije biti ravnoteža veza sa Zapadom i Istokom. Također, Indija će biti domaćinom summita G20 u rujnu, što će biti prilika da se New Delhi dublje uključi u središnju Aziju. 

“Indija veliča ovu vrstu vanjske politike u kojoj se okreće i ima posla sa svima u isto vrijeme”, rekao je za ABC Derek Grossman, indo-pacifički analitičar u RAND Corporationu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.