Radnici Cesta Šibenik u drugom tjednu štrajka, preselili se ispred zgrade županije

Foto: FaH

RADNICI tvrtke Ceste Šibenik d.o.o. ušli su u drugi tjedan štrajka i prosvjed su iz kruga upravne zgrade danas preselili u središte grada, ispred zgrade Šibensko-kninske županije.

Nakon što nisu dobili prijedlog da sjednu za stol i dogovore početak pregovora o kolektivnom ugovoru, radnici su postupili prema najavi prošlog petka - prosvjed su preseli u središte Šibenika, ispred ureda šibensko-kninskog župana Marka Jelića.

"Štrajk je legalan i inzistirat ćemo na razgovorima"

"Nije nama lijepo ovdje stajati, ali mislim da ne bi trebalo biti lijepo ni županu Jeliću, turistička sezona je počela, a njegovi građani moraju biti ovdje. Zlo nas je natjeralo na ovo zbog njihove samovolje i nemogućnosti pregovaranja o kolektivnim ugovorima. Samo su nam gurnuli pravilnike na štetu radnika, koje ne prihvaćamo", ponovio je u Šibeniku Stjepan Lisičak, predsjednik Saveza prometa i veza Hrvatske, organizator prosvjeda šibenskih radnika.

Lisičak je rekao da direktor Cesta Šibenik d.o.o. Robert Miljković i župan Jelić čekaju odluku Vrhovnog suda inzistirajući na tome da je štrajk nezakonit.

"Mi i dalje tvrdimo da je štrajk legalan i inzistirat ćemo do daljnjeg na razgovorima", rekao je Lisičak.

"Ispada da je ovo potez očajnika..."

Predsjednik Radničkog vijeća Zoran Palinić ocijenio  je da radnici nisu u štrajku svojom voljom te da su postupcima odgovornih koji su složili pravilnik o radu, po kojem će radnici primati 70 posto osnovne plaće te 30 posto ovisno o učinkovitosti na radnom mjestu, natjerani da danas dođu ispred zgrade Županije.

"Ispada da je ovo potez očajnika, ali nije, druga strana je u potezu očajnika jer su svjesni da je sve na našoj strani, od odluke Županijskog suda u Šibeniku i njihovih protuzakonskih akata. Sad se vade na odluku Vrhovnog suda koju čekaju. Svjesno zavlače, žele nas baciti na koljena, da se štrajk koji je ušao u drugi tjedan, a do kojeg nije uopće trebalo doći, produži i na treći. A mi se samo borimo da se sve provede u skladu sa zakonom", rekao je novinarima Palinić. Dodao je da traže smjenu direktora Miljkovića i raspuštanje Nadzornog odbora te da se povuku sporni akti.

"I mi ćemo nakon toga početi odmah raditi jer mi nismo ovdje da radimo probleme", dodao je Palinić najavljujući nastavak štrajka ispred zgrade Županije i u utorak te svaki sljedeći dan od 12 do 15 sati jer su tu "dostojanstveno u borbi za svoja prava kad se ne poštuju institucije pravne države".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.