Izglasane odluke o cestama za hotel oko kojeg je bila pobuna u Puli. Možemo bijesan

Foto: Luka Batelic/PIXSELL

Vijećnici pulskog gradskog vijeća su na sjednici većinom glasova donijeli odluku o izgradnji pristupne i servisne ceste do budućeg hotela Valkane, čime je otklonjena jedna od posljednjih prepreka za realizaciju tog velikog, ali i kontroverznog pulskog projekta.

Prema očekivanjima i sukladno najavama, protiv tih odluka bilo je četvero vijećnika Možemo! koji smatraju kako je ovaj "kontroverzni projekt izgradnje betonskog mastodonta na pulskom Lungomareu, kojem se suprotstavilo deset tisuća građana, započeo davno još IDS neviđenim pogodovanjem prilikom izrade i izmjene prostornih planova, a sadašnji gradonačelnik Filip Zoričić nastavio nizom dodatnih odluka kojima je zaboravljen javni interes u korist onog privatnog - hotela Valkane". 

"Nastavak politike koju obilježava prevara, sukob interesa i pogodovanje"

"Ove odluke koje je pripremio Zoričić nastavak su takve politike koju obilježava prevara, sukob interesa, pogodovanje i uništenje šume. Ekspeditivnost kojom gradonačelnik rješava zahtjeve investitora za izgradnju i financiranje pristupnih cesta govori nam i o želji da mu prije izbora riješe sve zahtjeve", poručila je vijećnica Možemo! Dušica Radojčić. Dodala je kako se ugovori za izgradnju cesta predlažu na usvajanje na Gradskome vijeću unatoč činjenici da se radi o zemljištu za koje je Grad Pula na sudu. 

S druge strane vijećnik Nezavisne liste pulskog gradonačelnika, Ivan Žagar istaknuo je kako je ovakav hotel dobrodošao za Pulu jer će, kako je rekao "promijeniti vizuru grada i od Pule stvoriti grad s pet zvjezdica".

"Koristi za Pulu od ovog hotela biti će višestruke, od preko 200 tisuća eura komunalne naknade godišnje i 250 radnih mjesta pa do ulaska u klub destinacija s pet zvjezdica. Stvaramo pozitivnu investitorsku klimu, u hotelu će raditi 250 naših sugrađana, a dobit ćemo novu zelenu oazu na mjestu kamenoloma i crvenih teniskih igrališta", rekao je Žagar. 

IDS-ov vijećnik Valter Boljunčić zamjerio je investitoru na nedemokratskoj odluci kada je na referendumu u Puli o tome jesu li građani za ili protiv gradnje novog hotela na Valkanama, pozvao građane na bojkot odnosno da ne izađu na referendum. 

"Siguran sam da u nekim državama to ne bi prošlo tek tako. Pula je pogodna za investitora ali nismo švedski stol da svatko može doći uzet što ga briga", zaključio je Boljunčić.

"Izgradit će se dvotračna prometnica s nogostupom i parkirnim mjestima, rotor..."

Kako su iz tvrtke Hotel Valkane naveli u priopćenju, izgrađena je vodovodna mreža, projektiranje je u završnoj fazi, a nakon izdavanja građevinske dozvole i izbora izvođača započinje gradnja hotela.

Nakon što su na sjednici pulskog gradskog vijeća donesene posljednje dvije odluke vezane za projekt hotela Valkane, sada je omogućeno zaključenje Ugovora o financiranju i gradnji prometnica neophodnih za izdavanje dozvole i gradnju objekta. 

"Izgradit će se dvotračna prometnica s nogostupom i parkirnim mjestima za javno korištenje. Investitor je u dogovoru s gradom pristao na prometnicu i rotor manji od onih koji su prostornim planom dozvoljeni, čime se ostvaruje dvostruka korist - očuvanje velikog broja stabala u području planiranih prometnica i značajna ušteda sredstava za grad", naveli su iz tvrtke hotel Valkane. Podsjećaju kako je tvrtka dodatno uložila 250 tisuća eura u vodovodnu infrastrukturu, uključujući 400 metara magistralnog cjevovoda koji omogućuje poboljšanje vodoopskrbe za stanovnike ulice Ruže Petrović, Uskočke ulice te nogometno igralište. 

"Odluka Gradskog vijeća odražava zrelost i odgovornost prema zajedničkom dobru što je velika većina vijećnika prepoznala i podržala. Nakon svih prezentacija i pune transparentnosti, nakon odluka svih tijela, ministarstava, pravnih stručnjaka i institucija i dalje pojedinci iznose neistine, no sve je manje onih koji u to vjeruju", naveo je tehnički direktor Hotela Valkane Zoran Kostić.

Kostić: Projekt generira višestruke koristi za grad i okolinu

Ovaj projekt, smatra Kostić, od početka generira višestruke koristi za grad i okolinu, a tako će biti u svim narednim fazama od gradnje do rada hotela. 

"Naša obveza je nastaviti profesionalno i u skladu s najboljim praksama kako bismo realizirali ovaj projekt i pridonijeli razvoju Pule. Svi koji su dali podršku zakonitom postupanju, a time i ovom projektu bit će s pravom ponosni jednog dana kad Pula dobije svoj najvrjedniji hotel. Pred nama je završetak projektiranja, ishođenje dozvola te projektiranje i izgradnja prometnica i hotela. To je kompleksan posao, no više nema prostora špekulacijama već samo stručnjacima", poručio je Zoran Kostić. 

Iz tvrtke su naveli kako sve aktivnosti vezane uz projekt prošle su kroz višestruke provjere i evaluacije na lokalnoj i nacionalnoj razini, uključujući mišljenja stručnjaka Pravnog fakulteta, relevantnih državnih institucija, više ministarstava, Visokog upravnog suda i Državnog odvjetništva, a svi su potvrdili da su postupci gradskih službi provedeni u skladu s važećim zakonima. Za izdavanje dozvole investitor će platiti komunalni doprinos od gotovo 1,6 milijuna eura te će godišnje doprinositi gradskom proračunu kroz komunalnu naknadu u iznosu od 217.319 eura. Uz sve poreze, turističke pristojbe i indirektne prihode ovaj projekt će, dodali su, značajno pridonositi  stabilnosti i razvoju gradskih financija te omogućiti dodatna ulaganja u zajedničke projekte.

Upravo iz tog razloga, zaključili su iz tvrtke Hotel Valkane, njihova predanost transparentnom i zakonitom postupanju, kao i visokim standardima izvedbe, ostaje prioritet kroz sve faze realizacije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.