I sinoć je snažno grunulo u Zagrebu. Čime to razvaljuju klupice, tobogane?

Foto: Luka Batelic, Marko Lukunic/PIXSELL

Snažne detonacije nekoliko puta sinoć u Gajnicama. Prije toga razvaljeni su klupica na Savici i tobogan na dječjem igralištu u Vrbanima. 

Pirotehnika koja je potpuno ilegalna u Hrvatskoj

Vjeruje se da je riječ o pirotehnici treće kategorije, potpuno ilegalnoj u Hrvatskoj, ali lako dostupnoj na crnom tržištu. Konkretno, vjerojatno se radi o tzv. topovskim udarima.

Ovakva eksplozivna sredstva dovoljno su jaka da unište klupe, stupove, sprave na igralištima...

Svaka nova detonacija povećava zabrinutost građana.

Ova eksplozivna sredstva kod nas su ilegalna, ali opet na crnom tržištu dostupna. Na stranim stranicama ipak može ih naručiti bilo tko. Cijene ovakve pirotehnike su od 40 pa do 500 eura i više, navodi Nova TV

"U Hrvatskoj su petarde i redenici potpuno zabranjeni bilo kome, znači bilo fizičkim osobama, bilo starijim od 18, bilo djeci", rekla je za Dnevnik te televizije Snježana Bagarić, voditeljica inspekcije proizvodnje i prometa eksplozivnih tvari i oružja. Kupovati se mogu od 15. prosinca do 1. siječnja, a koristiti od 27. prosinca do prvog dana nove godine. Ipak, mogu se nabaviti i izvan tog razdoblja.

Nastaju i u kućnoj radinosti

Ovakva snažna pirotehnička sredstva nastaju i u kućnoj radinosti. 

"Jaka pirotehnika iz kategorije F3 i može biti iz kućne radinosti. Rastvori se više pirotehničkih sredstava i napravi se jedno pirotehničko sredstvo u nekakvoj cijevi ili u nekakvoj kutiji", rekla je Bagarić. 

"Nije bitno je li čovjek PTSP-ovac, je li zdrav, to su strahovi, to su iznenadne buke i to stvara strašan strah. Građane pozivamo na suradnju. Ako vide, da zabilježe, da jave, svi imaju mobitele da poslikaju", dodala je. 

Policija provjerava nadzorne kamere. Evo kakve su kazne

Kazne za preprodaju su od 150 do 550 eura, a za korištenje izvan dopuštenog vremena od 700 do 2000 eura.

Postoji i mogućnost da se neka od ovakvih eksplozija okvalificira i kao kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom illi sredstvom, za što je kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora. 

Policija poziva građane na suradnju. U međuvremenu i na snimkama nadzornih kamera pokušava identificirati i locirati osumnjičene.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.