Miro Kovač: Zelenski bi trebao moliti Boga da pobijedi Trump

Foto: N1

Bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač je na N1 televiziji komentirao aktualnu situaciju na Bliskom istoku i nadolazeće predsjedničke izbore u Sjedinjenim Državama. 

Što se tiče izraelskog napada na Iran, Kovač smatra kako je on bio kontroliran i da su ga Iranci očekivali. "Moj je dojam da su Iranci ipak skloni tome da ne idu u daljnju eskalaciju. Eskalaciju nikako ne žele Amerikanci - vidjeli smo koliko je vremena prošlo od odgovora. Amerikanci su na kraju uvjerili Izrael da ne ide na snažnije napade na naftna postrojenja", kazao je. 

"Harris će htjeti prebaciti više odgovornosti na Europljane"

Uvjeren je da niti jedna strana ne želi dodatnu radikalizaciju sukoba na Bliskom istoku. "Amerikanci su poslali 40 tisuća vojnika na područje Bliskog istoka. Oni su tamo poslani i spremni obraniti Izrael. Amerika želi da dođe do vrste modusa vivendi", naveo je. 

Osvrnuo se i na tvrdnje da je Iran oslabljen zbog udara na Hamas i Hezbolah. "Iran je doživio udarac u tim akcijama Izraela. I dalje su taoci u rukama Hamasa. I dalje postoji Hezbolah na području Libanona", napomenuo je. 

"Ako pobijedi Harris, htjet će prebaciti više odgovornosti na Europljane. Ideja će biti da Europljani budu odgovorni za budućnost Ukrajine. Možda bi bilo dobro za nas da nas netko prisili na to da budemo zaista odgovorni za sebe i za svoj kontinent", dodao je. 

"Izađimo iz emocionalnog, budimo racionalni"

"Ideja Trumpa je da on nametne mirovne pregovore i da se zaledi stanje na terenu. To ne znači da Ukrajina prizna da je izgubila teritorij, nego da se zaledi stanje i da onda Europljani pošalju svoje mirovne snage koje će garantirati primirje. To je njegova ideja, što ima i smisla da se to napravilo prije 9 ili 10 godina, onda bi danas bila drugačija situacija, ne bi se Rusi nikad usudili napasti Ukrajinu", naglasio je. 

Kovač tvrdi da bismo trebali biti sretni ako Trump pobijedi. "Ne zbog toga što mi njega volimo ili ne volimo. Kad je riječ o ratu u Ukrajini, izađimo iz emocionalnog, budimo racionalni", upozorio je. 

Objasnio je kako je racionalan interes da prestane rat i da Ukrajina bude slobodna. "Logično je da mi u tome pomognemo, mi kao Europljani jer smo mi na ovom kontinentu oni koji trebaju osiguravati mir i stabilnost. Zelenski bi trebao moliti Boga da pobijedi Trump", zaključio je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.