Iran pogubio njemačko-iranskog disidenta

Foto: Profimedia

Iran je pogubio njemačko-iranskog disidenta Jamshida Sharmahda, nakon što je osuđen za "vođenje terorističkih operacija", javljaju državni mediji.

Sharmahd je prošle godine osuđen na smrt zbog "korupcije na Zemlji", nakon što je optužen da je vodio promonarhističku skupinu Kingdom Assembly of Iran sa sjedištem u SAD-u, piše BBC.

On je zanijekao optužbe, dok je njegova obitelj tvrdila da je on bio samo glasnogovornik grupe, također poznate kao Tondar (naziv na perzijskom za grom).

Amnesty International: Bio je prisiljen priznati, svojoj obitelji je rekao da je bio mučen u pritvoru

Vjeruje se da su Sharmahda, koji je živio u SAD-u, oteli iranski agenti u Dubaiju 2020. godine, a potom ga prisilno odveli u Iran preko Omana.

Amnesty International je tvrdio da je bio prisiljen priznati i da je svojoj obitelji rekao da je bio mučen u pritvoru. Prema skupini za ljudska prava, Sharmahd je stvorio web stranicu za objavljivanje izjava KAI-ja, malo poznate skupine sa sjedištem u SAD-u koja nastoji obnoviti monarhiju srušenu u Islamskoj revoluciji 1979. godine.

Iran: Sharmahd je bio vođa Tondara, planirao je 23 teroristička napada

Međutim, iranske vlasti su rekle da je on bio Tondarov vođa i da je "planirao 23 teroristička napada", od kojih je "pet bilo uspješno", uključujući bombaški napad na džamiju u Shirazu 2008. godine u kojem je ubijeno 14 ljudi.

Kada je Sharmahdu izrečena kazna u veljači prošle godine, njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock osudila ju je kao "apsolutno neprihvatljivu".

Pogubljen je u nedjelju, nakon odobrenja Vrhovnog suda, objavljeno je danas na web stranici iranskog ministarstva pravosuđa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.