Rusi bijesni nakon ukrajinskog upada u Kursk: Ne znamo koga više mrzimo

Foto: EPA

Stanovnici Kurska ostali su zatečeni nakon proboja ukrajinske vojske na njihov teritorij, piše Guardian. Ljubov Antipova posljednji je put razgovarala sa svojim roditeljima prije gotovo dva tjedna, kada je prvi put čula glasine o ukrajinskom upadu, i molila ih da napuste svoje selo u ruskoj regiji Kursk.

Prijetnja se činila nestvarnom. Rusko tlo nije vidjelo invaziju od kraja Drugog svjetskog rata, a ruski državni mediji u početku su odbacili invaziju kao jednokratni "pokušaj infiltracije", pa su Antipovini roditelji odlučili ostati u Zaolešenki.

"Sve ove godine moji roditelji nisu mislili da će biti pogođeni"

Sljedećeg dana, Antipova je na internetu vidjela fotografije ukrajinskih vojnika koji poziraju pored supermarketa i ureda plinske tvrtke. Odmah je prepoznala lokaciju: njezini roditelji žive oko 50 metara dalje.

"Sve ove godine moji roditelji nisu mislili da će biti pogođeni", rekla je Antipova za Observer telefonom iz Kurska, pažljivo izbjegavajući korištenje riječi "rat", koja je službeno zabranjena u Rusiji. "Bili smo sigurni da će nas ruska vojska zaštititi. Zapanjena sam koliko su brzo ukrajinske snage napredovale."

Lokalno stanovništvo optužuje vladu da umanjuje ukrajinski napad ili ih pogrešno informira o opasnosti, piše Guardian.

Do petka je ukrajinska vojska tvrdila da je poslala oko deset tisuća vojnika kako bi zauzeli oko 1.100 četvornih kilometara regije Kursk, uglavnom oko grada Sudža. Ako je to točno, upadom su zauzeli više teritorija od onog koji je Rusija zauzela u Ukrajini ove godine, prema Institutu za proučavanje rata (ISW).

"Bilo je nemoguće dobiti jasnu sliku"

Upad u Kursk zatekao je i Aleksandra Zorina, kustosa Kurskog arheološkog muzeja, na iskopinama u selu Gočevo, gdje on i njegovi kolege svakog ljeta kopaju grobne humke iz 10. i 11. stoljeća.

Zorin je mislio da je zujanje dronova, mlažnjaka i udarac topništva rutinski jer je njegov tim svjedočio sličnoj aktivnosti tijekom prethodna dva ljeta. No Sudža, epicentar ofenzive, bila je udaljena 40 kilometara.

"Izvješća nisu bila nimalo zastrašujuća. Bilo je nemoguće dobiti jasnu sliku. Odlučili smo otići tek nakon što smo vidjeli evakuaciju stanovništva."

Mnogi u Kursku krive vladu i državne medije što ih drže u neznanju, a ogorčeni stanovnici dijele poruke na društvenim mrežama.

"Ne znam ni koga sada više mrzim: ukrajinsku vojsku koja je zauzela našu zemlju ili našu vladu koja je dopustila da se to dogodi", napisala je Nelli Tihonova na grupi Kursk na web-stranici VKontakte.

Podsjetimo, u utorak navečer, kada su ukrajinske trupe već bile u Sudži, vijesti Prvog kanala tvrdile su da je ruska vojska "spriječila kršenje granice".

Putin izbjegavao spomenuti upad na ruski teritorij

Sljedećeg dana, predsjednik Vladimir Putin nastavio je govoriti o "situaciji u pograničnom području Kurska", izbjegavajući bilo kakvo spominjanje upada na ruski teritorij. Državna televizija danima je izvještavala o uspješnim ruskim napadima na ukrajinske trupe u "pograničnom području", ne precizirajući je li strana vojska još uvijek na njenom tlu. 

Antipova je ispričala i da je vidjela velik broj graničara tijekom svojeg posljednjeg posjeta Sudži u svibnju. "Stvarno me ljuti što vlada i vojska stalno govore da trupe imaju sve što im je potrebno, a mi smo morali platiti vojne dronove", kazala je Antipova, koja sada traga za roditeljima.

"Strašno je kada vidite da ste sami i da se nemate kome obratiti. Sav posao obavljaju volonteri. Lokalnih vlasti nema nigdje", zaključila je za Guardian.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.