Schmidt: Prijetnje odcjepljenjem Republike Srpske nisu retorika, već stvarna opasnost

Foto:Armin Durgut/PIXSELL

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt upozorio je kako prijetnje secesijom koje dolaze iz Republike Srpske ne treba smatrati pukom retorikom, nego stvarnom opasnošću po mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini.

Schmidt je tijekom dana održao izvanredni sastanak s veleposlanicima država članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC), tijela koje nadzire provedbu Daytonskog sporazuma, a nakon toga iz njegova su ureda u Sarajevu medijima poslali priopćenje u kojemu stoji kako je na dnevnom redu bilo aktualno stanje u BiH.

Visoki predstavnik te zapovjednik vojnih snaga Europske unije u BiH (EUFOR) general Laszlo Sticz iznijeli su svoje ocjene o sigurnosnom stanju u zemlji, a Schmidt je, kako je istaknuto, posebnu pozornost posvetio najavama o odcjepljenju RS-a koje dolaze od političkih čelnika tog entiteta.

"Ovakve se najave ponekad odbacuju kao puka politička retorika. Ja ne mislim tako: svjedočimo provedbi političke agende kojom se ugrožava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine", izjavio je Schmidt.

Političarima iz RS-a poručio je kako duguju pojašnjenje svojih opetovanih kritika zbog načina provedbe Daytonskog sporazuma, pri čemu uporno tvrde kako je on narušen na štetu tog entiteta.

"Ovo su činjenice: ne postoji zakonsko pravo na odcjepljenje i entiteti nisu države. Entiteti postoje samo zato što postoji Bosna i Hercegovina. Tko god to dovodi u pitanje, potiče sukob, a međunarodna zajednica to neće dopustiti", izjavio je visoki predstavnik.

Upozorio je kako u međunarodnoj zajednici pozorno prate poduzimaju li se ikakve aktivnosti u Republici Srpskoj koje bi mogle voditi ka narušavanju reda u BiH. Kazao je i kako međunarodna zajednica jamči postojanje države Bosne i Hercegovine, kao i mir i sigurnost svih građana te zemlje.

Istaknuo je kako nitko nema pravo to ugrožavati, a svaki pokušaj destabiliziranja smatrat će ozbiljnim ugrožavanjem Daytonskog sporazuma.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.