Sinvar je mrtav. Je li to kraj Hamasa?

Screenshot: X

Analitičari smatraju da ubojstvo vođe Hamasa nije konačan udarac ovoj organizaciji i da je nejasno hoće li to pridonijeti bržem uspostavljanju primirja u Pojasu Gaze. Ni Hamas ni Izrael ne pokazuju volju za tim, piše DW. Prema riječima izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, ubojstvo političkog vođe Hamasa Jahje Sinvara u srijedu (16.10.) znači da "Hamas više neće vladati Gazom". Prema njegovom mišljenju, Sinvarova smrt označava početak vremena nakon Hamasa.

Međutim, promatrači vide drugačiju budućnost za miliciju Hamas, koju podržava Iran, a koju su SAD, EU i brojne zemlje kategorizirale kao terorističku organizaciju. "Ubijanje Sinvara svakako je udarac za Hamas s obzirom na važnu ulogu koju je igrao unutar organizacije", rekao je za DW Neil Quilliam, suradnik u Programu za Bliski istok i Sjevernu Afriku u Chatham Houseu sa sjedištem u Londonu.

Ipak, Quilliam naglašava da politika eliminacije vođa u prošlosti nije uistinu oslabila Hamasovu volju i sposobnost da se bori protiv Izraela. Tako je i Sinvar preuzeo vlast nakon atentata na prethodnog političkog vođu Hamasa Ismaila Haniju u Teheranu ovog srpnja.

"Hamas će se oporaviti oslanjajući se na novu generaciju lidera, ponovno razvijajući svoju vojnu i tehnološku sposobnost i privlačeći mlade Palestince u Gazi i na Zapadnoj obali koji su brutalizirani sukobom s Izraelom", smatra Quilliam.

Ovo mišljenje dijeli i Peter Lintl, istraživač iz Njemačkog instituta za međunarodne odnose i sigurnost (SWP). "Hamas je svakako oslabljen, ali Sinvarova smrt nije konačan udarac za miliciju", rekao je za DW.

"Propuštena prilika"

U međuvremenu, njemački, francuski i američki dužnosnici izrazili su nadu da bi Sinvarova smrt mogla pružiti priliku za postizanje primirja u Gazi. Uklanjanje vođe Hamasa sa scene "predstavlja priliku da se pronađe put naprijed koji će dovesti taoce kući, okončati rat i dovesti nas do dana poslije", izjavio je u četvrtak savjetnik za nacionalnu sigurnost SAD-a Jake Sullivan.

Ali u petak, samo dan nakon što je potvrdio Sinvarovu smrt, Hamas je najavio da će zadržati taoce do kraja rata u Gazi.

U proteklih 13 mjeseci rata u Gazi, koji je započeo napadom Hamasa na Izrael 7. listopada 2023., prema zdravstvenim vlastima pod kontrolom Hamasa, ubijeno je oko 42.000 ljudi. Od otprilike 250 talaca, koje su Hamasovi borci odveli u Gazu, vjeruje se da ih je još oko 100 živih u zatočeništvu.

Ipak, Mohammed al-Qawas iz Emiratskog političkog centra (EPC) vidi Sinvarovu smrt kao potencijalni početak "novog poglavlja" rata u Gazi. "Kada odgovornost za pregovore o primirju bude prenesena na vođe Hamasa u inozemstvu, ti će pregovori biti podložni vanjskim kalkulacijama jer su svi ti vođe pod utjecajem glavnih gradova u kojima se nalaze i možda upravo kroz te glavne gradove Hamas može napraviti ustupke i pokrenuti novu politiku", rekao je DW-u.

Političko vodstvo Hamasa nalazi se u Kataru, ali je Sinvar, tvrdolinijaš iz Gaze, bio ključna osoba za pregovore o primirju koje su predvodili SAD, Katar i Egipat s Izraelom nakon atentata na Haniju.

Izrael (zasad) ne traži mir

No neizvjesnost ne postoji samo na strani Hamasa. Njemački stručnjak Peter Lintl smatra da unatoč Sinvarovoj smrti, ima malo razloga za nadu da bi Izrael sada mogao biti spreman okončati rat.

Iako je u četvrtak pozdravio Sinvarovu smrt kao kraj Hamasa, izraelski premijer Netanjahu istovremeno je jasno naglasio da rat neće biti okončan dok se ne eliminira preostale vođe Hamasa - poput Mohammeda Sinvara, Sinvarovog brata i njegovog nasljednika kao vojnog vođe Hamasa - i dok se svi taoci koje Hamas još drži u Gazi ne vrate.

Za Jamesa M. Dorseyja, stručnjaka za regiju i višeg suradnika u Školi za međunarodne studije S. Rajaratnam i na Institutu za Bliski istok u Singapuru, ovaj pristup predstavlja propuštenu priliku.

"Umjesto da iskoristi izraelski taktički uspjeh da proglasi pobjedu u Gazi, krene ka primirju i u Libanonu i pregovara o razmjeni zarobljenika koja bi osigurala oslobađanje 101 preostalog taoca pod kontrolom Hamasa, premijer Benjamin Netanyahu inzistira da će rat trajati sve dok izraelska vojska ne oslobodi taoce", napisao je u svojoj posljednjoj objavi na političkom blogu Turbulentni svijet.

Kad je u četvrtak objavljena Sinvarova smrt, libanonski Hezbolah najavio je "novu i eskalirajuću fazu", i to "svakog dana sve više" u svom ratu s Izraelom. Predstavnici milicije tvrde da su prvi put upotrijebljeni i precizno navođeni projektili za napad na Izrael.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.