Solidan rast europskih burzi

Foto: EPA

Na europskim burzama najvažniji indeksi danas prijepodne ostvarili su solidan rast, na krilima dobrih financijskih izvješća kompanija za prvih devet mjeseci.

Paneuropski Stoxx 600 indeks bio je oko 9:30 u plusu 0.51 posto, pri čemu su svi regionalni indeksi i dionički sektori bili u pozitivnom području.

Istodobno je frankfurtski DAX u plusu 0.4 posto, na 19.455 bodova, londonski Ftse za 0.51 posto, na 8301 bodu, a pariški CAC za 0.67 posto, na 7549 bodova.

Skok dionica Hermesa, Renaulta, Beiersdorfa...

Dionice francuske modne kuće Hermes poskupjele su 2.3 posto nakon što je tvrtka izvijestila o značajnom porastu prodaje u trećem tromjesečju, za čak 11.3 posto, na 3.7 milijardi eura, budući da je potražnja za njezinim Birkin torbama nadmašivala općenit pad prodaje luksuzne robe u svijetu.

Poskupjela je za 1.7 posto i dionica Barclaysa jer je ta britanska banka izvijestila o boljim od očekivanja rezultatima za treće tromjesečje.

Francuski proizvođač automobila Renault izvijestio je o neočekivanom porastu tromjesečnih prihoda, zbog čega su njegove dionice poskupjele za 3 posto. Dionice Beiersdorfa, proizvođača Nivee, također su za toliko poskupjele, nakon što je tvrtka izvijestila o povećanju prodaje u prvih devet mjeseci 2024., iako se, kako ističe, suočava s konstantnim izazovima na kineskom tržištu luksuzne robe.

Uz poslovne rezultate, nove smjernice investitori čekaju i od današnje objave niza preliminarnih PMI indeksa o poslovnoj aktivnosti u eurozoni, koji bi mogli potaknuti ECB da poduzme daljnje korake kako bi smanjio svoje stope.

Predsjednica ECB-a Christine Lagarde izjavila je u srijedu da će središnja banka morati biti oprezna kada odlučuje o daljnjim smanjenjima kamata, ali izvori su Reutersu rekli da kreatori politike već počinju raspravljati o tome moraju li stope ići ispod nule kako bi potaknule gospodarstvo.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks u četvrtak je ojačao 0.1 posto, na 38.143 boda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.