Pogledajte koga za predsjednika Amerike žele u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji i BiH

Najnovije istraživanje kompanije Valicon, provedeno u četiri zemlje zapadnog Balkana, pokazuje da su stavovi građana o potencijalnom pobjedniku nadolazećih američkih predsjedničkih izbora podijeljeni, objavila je Al Jazeera.

Također postoje razlike u percepciji utjecaja tih izbora na međunarodne odnose, posebice prema EU. Američki predsjednički izbori planirani su za 5. studenog, a kandidati su Donald Trump iz Republikanske stranke i Kamala Harris iz Demokratske stranke.

Ovaj izborni ciklus izaziva globalnu pažnju zbog mogućih posljedica na unutarnju i vanjsku politiku Sjedinjenih Američkih Država.

Kamala Harris ima najveću podršku u Hrvatskoj

U Hrvatskoj Kamala Harris uživa najveću podršku, s 56 posto građana koji bi je rado vidjeli kao predsjednicu. U Sloveniji 46 posto ispitanika preferira Harris u odnosu na Trumpa, čija podrška iznosi oko 30 posto.

Bosna i Hercegovina pokazuje izjednačene stavove, dok u Srbiji Trump ima značajnu podršku, s gotovo polovicom građana koji bi ga radije vidjeli na čelu Amerike. Harris pak uživa najmanje povjerenje u ovoj zemlji, sa samo 13 posto podrške.

Većina građana regije smatra da će američka politika prema EU ostati nepromijenjena ako pobijedi Harris

Istraživanje se također bavi percepcijama toga kako bi pobjeda jednog od kandidata mogla utjecati na politiku SAD-a prema EU. Većina građana regije smatra da će politika SAD-a prema EU ostati nepromijenjena ako pobijedi Kamala Harris, što je dijelom i očekivano s obzirom na razdoblje vlasti Demokratske stranke u posljednje četiri godine.

Nasuprot tome, pobjeda Donalda Trumpa mogla bi značajno promijeniti američku vanjsku politiku. Više od polovine Hrvata vjeruje da bi Trumpova pobjeda negativno utjecala na odnose SAD-a s EU, a slična mišljenja dijele i Slovenci.

U Srbiji oko 20 posto građana smatra da bi moglo doći do promjene politike, ali ne preciziraju hoće li to biti na bolje ili gore, prenosi Al Jazeera istraživanje Valicona.

Izvor: Istraživanje javnog mnijenja, online reprezentativna anketa na uzorku n=511 (BiH), n=526 (Slovenija), n=528 Hrvatska, n=515 (Srbija), 18-65, od 18. do 21. listopada 2024., Valicon

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.