Stižu vrući dani. Meteorolog DHMZ-a objavio prognozu za ljeto

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Slijede sunčaniji i topliji dani, prema kraju tjedne ponegdje i vrući, uz mjestimične pljuskove još danas te vjerojatno potkraj tjedna. 

Detaljna prognoza za danas

Danas u Slavoniji, Baranji i Srijemu još u početku oblačno, zatim sunčana razdoblja. Još će ponegdje pasti malo kiše, bitno manje nego danas. Krajem dana daljnje razvedravanje. Vjetar umjeren zapadni, prognozira za HRT Izidor Pelajić.

U središnjoj Hrvatskoj promjenjivo oblačno, ujutro mjestimice još kiša, a tijekom sunčanijeg poslijepodneva uz poneki lokalni pljusak može još zagrmjeti. Jutarnja temperatura oko 14 °C, najviša od 22 do 25 °C.

Na sjevernom Jadranu i u Gorskoj Hrvatskoj i dalje nestabilno, promjenjivo, osobito u unutrašnjosti Istre i u Gorskom kotaru poslijepodnevni pljuskovi s grmljavinom. Vjetar slab, najviše do umjeren jugozapadni pa će more biti većinom mirno ili malo valovito.

U Dalmaciji većinom suho i sunčano, u unutrašnjosti i na sjeveru povremeno s umjerenom naoblakom te umjerenim sjeverozapadnim vjetrom. S dnevnim razvojem oblaka malo kiše moglo bi pasti u unutrašnjosti sredinom dana. Jutarnja temperatura zraka od 11 u unutrašnjosti do 17 °C na otocima, a najviša dnevna od 23 do 25 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske prevladavat će sunčano i danju ugodno toplo s najvišom temperaturom zraka oko 25 °C i mora samo malo nižom.

U nastavku tjedna stabilnije i toplije

U nastavku tjedna na kopnu sve više sunčanog i toplijeg vremena. Ujutro će vidljivost ponegdje smanjivati kratkotrajna magla. S dnevnim razvojem oblaka rijetkih, izoliranih pljuskova bit će osobito u srijedu poslijepodne.

Na Jadranu većinom suho i sunčano, u srijedu s umjerenom naoblakom, a u četvrtak i petak i pretežno vedro. Tijekom popodneva slab do umjeren vjetar s mora upotpunjavat će već pomalo ljetni ugođaj uz koji će temperatura zraka rasti prema 30 °C.

Prognoza za ljeto

Krunoslav Mikec iz DHMZ-a je za HRT pripremio i prognozu za ljeto.

"Prema prognostičkim izračunima velika je vjerojatnost iznadprosječne topline bez izraženijeg signala za odstupanje od prosječne sezonske količine oborine.

Detaljnije - nije zahvalno, ali može se pokušati prognozirati - u prvom dijelu lipnja vjerojatan nastavak svibanjskih vremenskih prilika - zbog povremenih pritjecanja vlažnijeg zraka te zadržavanja topline postojat će uvjeti za nastavak promjenjivog i nestabilnog vremena uz mjestimične pljuskove, pa i nevremena, ali i za dalje manje kiše na jugu Hrvatske. U drugom dijelu lipnju povećava se vjerojatnost za posvuda stabilnije vrijeme te većinom vrlo toplo i vruće.

Zamjetno toplije od prosjeka izgledno je i tijekom srpnja. Naravno, nije isključeno u dijelu mjeseca promjenjivije vrijeme, barem u unutrašnjosti, i to posebno na zapadu, te moguće i na sjevernom Jadranu, pri čemu može biti uvjeta za jače nestabilnosti. Prema jugu kiše i dalje vjerojatno malo ili nimalo, uz tople i vrlo tople noći i vruće dane.

U kolovozu će vjerojatno biti podjednako toplo ili čak još malo toplije nego u srpnju, uz sve vjerojatniji manjak oborine u odnosu na prosjek, na jugu Hrvatske i izraženiju sušu", prognozira Mikec.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.