Kijev preuzimao zasluge za pokolj nad Rusima u Maliju. Sad kaže da ne šalje dronove

Foto: X

Ukrajina je odbacila optužbe da je isporučila bespilotne letjelice pobunjenicima koji se bore protiv malijske vojske i plaćenika koje podržava Rusija. Ovaj istup Ukrajine došao je nakon što su pariške novine Le Monde izvijestile da su ukrajinske bespilotne letjelice pružale podršku tuareškim pobunjenicima "koji imaju koristi od diskretne, ali odlučne potpore iz Kijeva".

Malijska vlada pod vodstvom hunte je 2022. godine raskinula dugogodišnji savez s bivšom kolonijalnom silom Francuskom te se okrenula prema Rusiji. Zatim se uhvatila u koštac s višegodišnjom pobunom na sjeveru, ali nije uspjela ugušiti nemire i nedavno je pretrpjela teške gubitke, zajedno s ruskim saveznicima. 

Mali te njegovi susjedi Niger i Burkina Faso optužili su Kijev da podupire terorizam u Sahelu nakon što je ukrajinski dužnosnik ranije ove godine potvrdio da su ponudili potporu pobunjenicima, piše BBC.

Ruski plaćenici doživjeli težak poraz krajem srpnja

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova je jučer priopćilo da "snažno odbacuje optužbe koje su nedavno objavili međunarodni mediji o navodnoj umiješanosti Ukrajine u slanje bespilotnih letjelica u Mali". Kijev je također zanijekao navode malijskih i nigerskih dužnosnika da Ukrajina naoružava, dostavlja informacije i daje "potporu terorističkoj koaliciji".

Krajem srpnja navodno su ubijena najmanje 84 ruska plaćenika i 47 malijskih vojnika nakon višednevnih sukoba s tuareškim separatističkim pobunjenicima. Smatralo se da je to najteži afrički poraz za Wagnerovu plaćeničku skupinu. Glasnogovornik kijevske vojne obavještajne službe Andrij Jusov tada je izjavio da su pobunjenici u Maliju "dobili potrebne informacije" za uspješno izvođenje napada.

Le Monde tvrdi da su pobunjenici zbog navedene Jusovljeve izjave "bili prisiljeni nevoljko priznati suradnju koju bi radije držali u tajnosti". Mali je prekinuo diplomatske odnose s Ukrajinom u kolovozu, pri čemu je visoki dužnosnik optužio Ukrajinu za kršenje suvereniteta zemlje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.