Ukrajina: Rusi uhvatili sjevernokorejske vojnike koji su pobjegli s položaja u Kursku

Foto: Profimedia

Ruske vlasti uhvatile su 18 sjevernokorejskih vojnika koji su napustili svoje položaje u ruskoj Kurskoj oblasti, rekao je danas ukrajinski vojni obavještajni izvor za Kyiv Independent.

Kijev je, podsjetimo, nedavno objavio da se Sjeverna Koreja početkom studenog priprema rasporediti oko 11.000 vojnika kako bi pomogli Rusiji u ratu protiv Ukrajine, dodajući da su neki već stigli.

Osamnaest ih je napustilo svoje položaje u ruskim regijama blizu ukrajinske granice, izvijestila je prije tjedan dana ukrajinska javna televizija Suspilne, pozivajući se na neimenovane obavještajne dužnosnike.

40 ih stiglo, 18 ih napustilo položaje na kojima su ostavljeni bez hrane i uputa

Drugi ukrajinski mediji su izvijestili, pozivajući se na izvor vojne obavještajne službe, da je oko 40 sjevernokorejskih vojnika stiglo u Rusiju kako bi razmijenili znanja sa svojim ruskim kolegama. 

Nakon obuke 18 Sjevernokorejaca ostavljeno je u šumi u Kurskoj oblasti bez hrane i uputa nekoliko dana, što je dovelo do toga da su napustili svoje mjesto kako bi pronašli rusko zapovjedništvo 14. listopada.

Nađeni 60 kilometara od izvorne pozicije

Dva dana kasnije ruske vlasti su pronašle i pritvorile nestale vojnike otprilike 60 kilometara od njihove izvorne pozicije, navode ukrajinski mediji.

Južna Koreja potvrdila je prebacivanje sjevernokorejskog vojnog osoblja u Rusiju. Predsjedavajući američkog Odbora za obavještajne poslove Michael R. Turner rekao je da takav korak mora predstavljati "crvenu liniju za Sjedinjene Države i NATO", pozivajući na trenutnu akciju.

Snimka koju su ukrajinske vlasti  objavile u petak navodno prikazuje sjevernokorejske vojnike u ruskom vojnom kampu kako primaju opremu i pripremaju se za slanje u akciju protiv ukrajinskih snaga.

Rusija i Sjeverna Koreja produbile su svoju suradnju tijekom totalnog rata protiv Ukrajine, pri čemu je Moskva primila opsežne pakete topničkih granata i balističkih projektila.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.