Ukrajina: Uhvatili smo ruskog agenta koji je htio razotkriti naše partizane

Foto: SBU

U KIJEVU je ukrajinska Sigurnosna služba (SBU) uhitila agenta koji je radio za ruske snage u djelomično okupiranoj regiji Zaporižja, objavio je danas SBU u priopćenju za javnost.

Kako navodi SBU, uhićen je nekadašnji stanovnik Mariupolja, koji se preselio u Melitopolj nakon što je Rusija lani pokrenula rat protiv Ukrajine. Tamo je započeo suradnju s ruskim snagama te je zbog svoje lojalnosti krajem travnja prošle godine postavljen na funkciju u lokalnoj jedinici ruskih okupacijskih snaga.

SBU: Dobio zadatak otkrivanja skrovišta ukrajinskih partizana

U svojoj novoj ulozi muškarac je, navodi SBU, "aktivno sudjelovao u kaznenim akcijama ruskih okupatora protiv lokalnih partizana". Utvrđeno je da je dobio zadatak otkriti skrovišta ukrajinskih partizana. Posebno su ga zanimali članovi pokreta poznatog kao "Žuta traka".

Shvativši da mu prijeti kazna za počinjene zločine, suradnik je u srpnju 2022. godine odlučio napustiti ruske okupacijske snage i preseliti se na teritorij pod kontrolom Ukrajine, objavio je SBU.

Prema rezultatima istrage, preselio se u Kijev, gdje je pokušao izbjeći pravdu skrivajući se kod poznanika. No, zahvaljujući složenim operativnim mjerama, djelatnici Sigurnosne službe i Nacionalne policije uspjeli su ga locirati i uhititi, navodi SBU u priopćenju.

Osumnjičenik se trenutno nalazi u pritvoru te mu prijeti kazna do 15 godina zatvora.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.