Uskoro suđenje za ubojstvo Hrvata u Dublinu. Napadači ga čekaju na slobodi

Foto: Facebook

Uskoro bi trebala početi suđenja trojici muškaraca koji su optuženi za ubojstvo Hrvata Josipa Štroka u zapadnom Dublinu. 31-godišnji Štrok i njegov 28-godišnji prijatelj David Družinec napadnuti su 30. ožujka ove godine. Štrok je 3. travnja preminuo u bolnici od zadobivenih ozljeda. 

Službeno je određeno da će se 43-godišnjem Marku Leeju suditi na Središnjem kaznenom sudu. Lee, nezaposlen i bez stalne adrese, optužen je za ubojstvo Štroka i fizički napad na Družinca. Sudac David McHugh odgodio je početak suđenja za 22. listopada kako bi tužitelji pripremili slučaj, piše Irish Independent

Lee se nije izjasnio o krivnji

Lee je zadržan u pritvoru nakon pojavljivanja pred sudom 7. srpnja, tijekom kojeg je detektivka Linda Ryan izjavila da se optuženi nije izjasnio o krivnji. Ubrzo mu je na Visokom sudu odobrena jamčevina. Morao je uplatiti 200 eura, dok još jedna osoba s 20.000 eura garantira da će se Lee pojaviti na sudu kad bude pozvan. 

Prema uvjetima, Leeju je naređeno da se mora držati policijskog sata, živjeti na adresi u Dublinu, svakodnevno se javljati u lokalnu policijsku postaju, biti dostupan na mobitel, predati putovnicu i izbjegavati kontakt sa svjedocima. 

Osim njega, za ubojstvo i fizički napad optužena su i dvojica tinejdžera, 18-godišnji Anthony Delappe i 19-godišnji Connor Rafferty. Oni su također pušteni na slobodu uz jamčevinu i trebali bi se pojaviti na sudu u listopadu. 

Napadnuti su po izlasku iz autobusa

I Štrok i Družinec boravili su u Irskoj od 2019. godine. Družinec je sam napad opisao u razgovoru za irsku nacionalnu televiziju. Ispričao je da su ih napadači prvo sreli u lokalnoj trgovini. "Ne sjećam se puno stvari, ali znam gdje je počelo jer su nam počeli govoriti da ne poštujemo njihovu zemlju i da moramo pričati engleski", naveo je. 

Naglasio je kako su se oni zatim ukrcali u autobus, ali da su ih napadači pratili automobilom. Kada su izašli iz autobusa, uslijedio je napad.

"Došli su straga, prvo me udarili bejzbol palicom ili nečim drugim, ne znam čime. Pao sam u nesvijest. Nakon nekoliko minuta uspio sam ustati. Vidio sam što je radio Josipu. Htio sam mu pomoći i dobio sam udarac još četiri puta i bio sam gotov. Zadnje čega se sjećam od tog trenutka je da sam vidio svjetla hitne pomoći", prisjetio se. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.