VIDEO Vlasnik vile vratima ogradio plažu u Lovranu, zaključao ih. Danas stigli redari

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL, Hina

Članice Možemo! danas su na plaži Peharovo upozorile kako su vlasnici ogradili dio plaže ispred ville Belmond i onemogućili građanima pristup, a nedugo nakon njihove konferencije za novinare pomorski redar Općine Lovran izdao je nalog te su do tada zaključana metalna vrata uklonjena.

Kako su vrata koja su onemogućavala pristup dijelu plaže s kopna uklonjena, potvrdio je Hini načelnik Lovrana Bojan Simonič, kazavši da su ona ondje bila 20-ak godina, ali da ranije nisu bila zaključana te da nije bilo potrebe za intervencijom.

Danas je pomorski redar Općine Lovran utvrdio kako su vrata zaključana i izdao nalog da se uklone, što je i učinjeno, rekao je i dodao da je to bila greška iznajmljivača vile, koji je svojevoljno zaključao vrata i stavio lokot te onemogućio pristup plaži s kopna. Na pitanje zašto to nije učinjeno ranije, Simonič je odgovorio kako nisu imali saznanja da su vrata sada stalno zatvorena jer je taj prolaz ranije bio otključan.

 

Možemovke: Ovo je uzurpacija pomorskog dobra

Saborske zastupnice stranke Možemo! Dušica Radojčić i Ivana Kekin te vijećnica Županijske skupštine Morena Lekan upozorile su u utorak na konferenciji za novinare da se lokalna i državna vlast prave da ne vide uzurpaciju pomorskog dobra u Lovranu.

Ocijenile su da je, godinu dana od donošenja, novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama tek nešto više od mrtvog slova na papiru, zbog nečinjenja lokalne samouprave i središnje vlasti.

Istaknule su da je 'još jedan primjer za to lovranska vila Bellmond, čiji vlasnici, obitelj Ćurković, koja se skriva iz danske tvrtke Robson Holdings, uzurpiraju pomorsko dobro, protuzakonito onemogućavaju građanima pristup dijelu plaže Peharovo i iznajmljuju vilu oglašavajući da ima plažu s privatnim pristupom'. 

Rekle su da "lokalna vlast u Lovranu već godinama dopušta uzurpaciju pomorskog dobra, gdje su vlasnici fizički ogradili dio plaže ispred ville Belmond i onemogućavaju građanima pristup, dok u isto vrijeme tvrde kako je jedini mogući pristup plaži s mora." 

"Dok stojimo na javnoj plaži Peharovo u Lovranu, vidimo da to nije istina i da bi bilo sasvim moguće plaži ispred vile pristupiti s kopna, s javne površine, da vlasnici vile nisu ogradili prilaz, izradili voltu i stavili metalna, uvijek zaključana vrata, kako bi spriječili neželjene goste", rekla je Morena Lekan.

Objasnila je kako je plaža smještena na katastarskoj čestici u vlasništvu Republike Hrvatske, na kojoj je uknjižen upis pomorskog dobra, a na koje vlasnici vile nemaju koncesiju te kako općina Lovran dosad nije imenovala pomorske redare niti odgovorila na upite o postupanju u tom slučaju.

Dušica Radojčić istaknula je da vlasnici vile, i da imaju koncesiju, ne bi smjeli ograditi plažu. Smatra da je neobično što Općina Lovran to tako dugo tolerira te da to izaziva opravdanu sumnju da je vlasnik vile na neki način kupio šutnju. "Ako to nije točno, pozivamo Općinu da to dokaže skidanjem ograda i naplaćivanjem kazne", rekla je.

Ivana Kekin naglasila je kako slučaj ville Bellmond nije izoliran i podsjetila na slučajeve Vruja i Kršan te, kako je rekla, "na klasični HDZ-ov potpis u ovakvim aferama." 

Kekin: Presica je uspjela i oslobodili smo pomorsko dobro

Iz stranke Možemo! kažu da su danas upisali još jednu pobjedu u borbi za javno dobro, te da se netom nakon završetka njihove konferencije za medije, "nakon više od 15 godina kako su tamo stajala vrata kojima se građanima nije dozvoljavalo da pristupe ograđenoj plaži na pomorskom dobru, iznenada se pojavila skupina lokalnih komunalnih redara i fizički su uklonili vrata".

"Presica je uspjela i oslobodili smo pomorsko dobro", poručuje nakon konferencije za medije Ivana Kekin.

 

"Potreban je medijski pritisak da bi se lokalni dužnosnici nakon 15 godina nečinjenja pokrenuli i oslobodili pomorsko dobro. Iza mene su i gosti vile, koji se ne mogu načuditi da plaža najednom više nije privatna", istaknula je Morena Lekan.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.