Vlasnik Telemacha gradi najveću optičku mrežu u jugoistočnoj Europi

Ilustracija: Nikola Cutuk/PIXSELL

United Grupa kreće u izgradnju najveće optičke mreže u jugoistočnoj Europi "United Fiber",  koja se proteže kroz četiri tržišta u EU - Grčku, Bugarsku, Hrvatsku i Sloveniju, u što će se uložiti 450 milijuna eura, izvijestili su iz Telemacha Hrvatska, koji je u vlasništvu te grupe. U vlasništvu Grupe su također i televizije N1 i Nova.

"United Fiber" ima 60 tisuća kilometara jezgrene i metro mreže, a na spomenuta četiri tržišta doseže 3,6 milijuna kućanstava i povezuje Europu s Bliskim Istokom i Azijom, odgovarajući tako na veliku potražnju za tranzitom kroz ključna tržišta Grupe.

"U Srbiji smo 2000. počeli potpuno iz nule, a postali smo najveća optička mreža u jugoistočnoj Europi"

Ukupna ulaganja u "United Fiber" iznose 450 milijuna eura za razdoblje 2024.-2028., a u to kreću, kako kažu, nakon uspješnog osnivanja United Fibera u Grčkoj 2021. nakon čega su nastavili objedinjavati portfelj fiksne infrastrukture u EU, odnosno u Bugarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji.

"U United Grupi znamo kako izgraditi i implementirati najmoderniju fiksnu infrastrukturu. U Srbiji smo 2000. počeli potpuno iz nule, a dva desetljeća kasnije postali smo najveća optička mreža u jugoistočnoj Europi. Samo u četiri zemlje Europske unije -  Grčkoj, Bugarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji, United Grupa posjeduje 60.000 kilometara jezgrene i metro mreže", ističe potpredsjednik United Grupe za tehnologiju Željko Batistić.

475.000 novih optičkih priključaka za kućanstava u 2024.

Trenutno su, dodaje, u realizaciji plana isporuke 475.000 novih optičkih priključaka za kućanstava u 2024., a sličnim tempom nastavit će i u idućim godinama, s vizijom da postanu preferirani brend po izboru korisnika, poslovnih klijenata i partner za javni sektor, kako bi doprinijeli uspješnoj digitalizaciji društva.

"Objedinjavanje naših investicija u 'United Fiber' omogućit će nam dodatno širenje aktivnosti, stvaranje snažne sinergije i podizanje naših investicijskih kapaciteta na višu razinu. Zahvaljujući  posvećenim stručnim timovima za prodaju, podršku i tehničke operacije, moći ćemo biti još više na raspolaganju našim korisnicima", poručio je batistić.

United Grupa u Bugarskoj ima najveću optičku mrežu

Iz Grupe iznose i da im je "United Fiber" Grčka bila ključna u  provedbi strategija razvoja infrastrukture Grupe te da su u Grčkoj postigli penetraciju od 20 posto na vlastitoj optičkoj infrastrukturi (u usporedbi s nacionalnim prosjekom od 8 posto), pružajući korisnicima pri tom ultra brzu povezanost.  

U Bugarskoj Grupa ima najveću optičku mrežu u zemlji koja doseže 50 posto svih kućanstava s planom proširenja na 67 posto do 2028.

U Hrvatskoj se godišnje pokriva oko 80.000 kućanstava s planom da se do 2028. obuhvati 40 posto svih kućanstava, a u Sloveniji Grupa posjeduje drugu najveću mrežu, s gigabitnim brzinama, koja pokriva oko 50 posto kućanstava.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.