Zagrebačka banka, HPB i PBZ javljaju da su uspješno prešli na euro

Foto: PIXSELL/Patrik Macek

ZAGREBAČKA banka uspješno je provela postupak prilagodbe sustava na euro i sve usluge banke u potpunosti su dostupne klijentima, objavili su iz te banke.

Klijenti Zagrebačke banke sada mogu nesmetano obavljati sva plaćanja debitnim i kreditnim karticama Zagrebačke banke za individualne i poslovne korisnike.

U potpunosti je dostupno on-line bankarstvo putem mobilne aplikacije i interneta (m-zaba i e-zaba) za individualne i poslovne korisnike, kao i API namjensko sučelje banke putem kojeg se provode aktivnosti inicirane od strane drugih pružatelja platnih usluga.

Sve poslovnice Zagrebačke banke 2. siječnja otvorene su za rad s klijentima.

"Proces uvođenja eura jedan je od najzahtjevnijih projekata s kojima su se banke u Hrvatskoj ikada susrele. Shvaćajući svoju odgovornost i ulogu, Zagrebačka banka je projekt uvođenja eura stavila na primarno mjesto, odvojivši velike tehničke, ljudske i financijske resurse, kako bi građani i pravne osobe raspolagali svojim likvidnim sredstvima u eurima, a platni promet funkcionirao u novoj valuti. Koristim priliku zahvaliti našim klijentima na razumijevanju i strpljenju. Također zahvaljujem svim kolegicama i kolegama te našim partnerima koji su u Zabi pridonijeli uspješnoj realizaciji euro projekta", istaknuo je Ivan Vlaho, predsjednik Uprave Zagrebačke banke.

Podsjećamo da je do 15. siječnja obustavljena naplata naknade za podizanje gotovog novca debitnim karticama individualnih klijenata potrošača na svim bankomatima u Republici Hrvatskoj. Interaktivnu kartu svih dostupnih bankomata u Hrvatskoj klijenti mogu pronaći ovdje.

I HPB završio prelazak na euro

I Hrvatska poštanska banka je objavila da je u potpunosti realizirala sve aktivnosti prelaska na novu valutu euro. 

"Konverzija kuna u eure je uspješno završena te su nakon novogodišnjeg vikenda u kojem su provedene završne prilagodbe sustava na euro, klijentima dostupne sve usluge i funkcionalnosti u poslovnoj mreži i na digitalnim kanalima banke", napisali su iz HPB-a u priopćenju.

"Iznimno smo ponosni na sve naše kolegice i kolege koji su svojim angažmanom tijekom cijele prethodne godine i pogotovo migracijskog vikenda omogućili ovaj veliki uspjeh banke", dodali su.

Ističu da poslovnice HPB-a rade po redovnom radnom vremenu, a isplata mirovine je, iznimno zbog prilagodbe na euro, omogućena danas te se od veljače redovna mirovinska primanja nastavljaju isplaćivati prvoga dana u mjesecu. 

Dodali su da je u tijeku prilagodba bankomata, a od 1. siječnja na njima je moguće podići isključivo eure. Od 15. siječnja cijela mreža HPB bankomata bit će prilagođena na euro, a do tog datuma omogućeno je podizanje gotovine debitnim karticama fizičkih osoba na svim bankomatima u Hrvatskoj bez naknade.

HPB kaže da će tijekom 2023. za sve potrošače mijenjati gotov novac kune za gotov novac eura uz primjenu fiksnog tečaja konverzije i bez naknade, neovisno o količini novčanica i kovanica koje se mijenjaju.

PBZ: Uspješno smo uveli euro

"Sa zadovoljstvom obavještavamo da smo u Privrednoj banci Zagreb d.d. uspješno proveli uvođenje eura. Kao što je i planirano PBZ poslovnice su danas, 2. siječnja  otvorene sukladno redovnom radnom vremenu. Naši klijenti, građani i poslovni subjekti mogu nesmetano koristiti sve kartične usluge, bankomate i PBZ digitalno bankarstvo.

Također, podsjećamo da do 15. siječnja 2023.  građani mogu bez naknade podizati gotovinu debitnom karticom na bankomatima drugih banaka u Hrvatskoj a najbliži aktivni bankomat za isplatu eura mogu pronaći pomoću karte ovdje", napisali su iz PBZ-a.

"Bio je ovo zaista  vrlo složen i zahtjevan projekt kojeg smo uspješno proveli. Banke su bile jedan od ključnih aktera u procesu uvođenja eura i čestitam svim djelatnicima PBZ Grupe kao i svim drugim dionicima  koji su svojim radom i zalaganjem  doprinijeli uspješnosti uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj. Ulazak u europodručje pozitivno će djelovati na naše gospodarstvo i hrvatski bankarski sustav.

Učinit će nas konkurentnijim i otpornijim nego što je to bilo izvan europodručja. Najkraći put od ulaska u ERM II do uvođenja eura, koji je za Hrvatsku bio kraći 11 dana od Slovenije ili čak 225 dana od Slovačke veliki je kompliment Vladi RH, Ministarstvu financija i HNB-u, ali je predstavljao i veliki izazov za banke da tako brzo provedu najsloženiji projekt koji zahtijeva angažman svih dijelova banke.

Stoga smo zadovoljni što smo sve zadatke izvršili u skladu s očekivanjima i omogućili našim klijentima, koji su centar naših nastojanja, nesmetanu tranziciju u ovu veliku svjetsku valutu s podizanjem funkcionalnosti naših kanala već nekoliko minuta iza ponoći, u Novoj godini", rekao je Dinko Lucić, predsjednik Uprave PBZ-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.