Zapovjednik norveške vojske: Moramo se pripremiti za ruski napad. Imamo 2-3 godine

Foto: EPA

Vrhovni zapovjednik norveške vojske rekao je da NATO ima dvije do tri godine za pripremu prije nego što Rusija ponovno izgradi svoju vojsku i pripremi je za konvencionalni napad.

To je kraći vremenski okvir od onog koji su dosad navodili neki drugi zapadni dužnosnici. "U jednom trenutku netko je rekao da će trebati 10 godina, ali mislim da smo se vratili na manje od 10 godina zbog razvijene industrije koja već postoji u Rusiji", rekao je 55-godišnji general Eirik Kristoffersen.

"Imamo dvije do tri godine da obnovimo svoje snage i zalihe dok podupiremo Ukrajinu", rekao je Kristoffersen. "Norveška, članica NATO-a od 1949., nije doživjela značajne promjene na svojoj granici tijekom prošle godine. Ruske kopnene snage na poluotoku Kola desetkovane su nakon velikih gubitaka u Ukrajini", rekao je Kristoffersen.

Udvostručenje proračuna za obranu

"Sada vidim prozor u kojem možemo ispuniti zahtjeve koje je NATO dogovorio, novu zapovjednu strukturu, nove strukture snaga, nove regionalne planove", rekao je. "Tako da te planove i te odluke možemo sadržajno ispuniti u sljedećim godinama, ali moramo se ubrzati. Moramo to učiniti za dvije do tri godine kako bismo bili sigurni da smo spremni za sve što se može dogoditi", dodao je.

Parlament Norveške tek treba odobriti plan kojim bi se udvostručio proračun za obranu u sljedećih 12 godina.

"Naša vojska je u visokom stanju pripravnosti od jeseni 2022., kada je Rusija sve češće počela spominjati nuklearno oružje i kada se dogodila eksplozija Sjevernog toka. Pazimo što se događa u susjedstvu i povećali smo spremnost", rekao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.