Žestoka svađa izraelskog šefa diplomacije i šefa UN-a: "U kojem vi svijetu živite?"

Foto: EPA

Izraelski ministar vanjskih poslova Eli Cohen rekao je danas da se neće sastati s glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda Antoniom Guterresom nakon što je šef UN-a kritizirao izraelsko bombardiranje Gaze. "Neću se sastati s glavnim tajnikom UN-a. Nakon masakra 7. listopada nema mjesta uravnoteženom pristupu. Hamas mora biti izbrisan s lica planeta!" objavio je danas Cohen na društvenim mrežama.

Što je rekao šef UN-a?

Obraćajući se Vijeću sigurnosti UN-a u New Yorku, Guterres je danas rekao da je "duboko zabrinut zbog jasnih kršenja međunarodnog humanitarnog prava kojima svjedočimo u Gazi". "Zaštititi civile ne znači narediti više od milijun ljudi da se evakuiraju na jug, gdje nema skloništa, hrane, vode, lijekova i goriva - a zatim nastaviti bombardirati sam jug", rekao je Guterres.

"Da budem jasan: niti jedna strana u oružanom sukobu nije iznad međunarodnog humanitarnog prava", dodao je. Guterres je u istom govoru rekao da “pritužbe palestinskog naroda ne mogu opravdati užasne napade Hamasa, a ti užasni napadi ne mogu opravdati kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda.”

"U kojem vi svijetu živite?" 

Cohen, koji je također bio prisutan u dvorani, odgovorio je Guterresu: "U kojem svijetu živite? To definitivno nije naš svijet."

Izraelski veleposlanik pri Ujedinjenim narodima Gilad Erdan pozvao je Guterresa "da smjesta podnese ostavku" nakon njegovih izjava. Pišući na društvenim mrežama, Erdan je rekao da Guterres "nije sposoban voditi UN".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.