Žrnovska učenica Milena Mijatović osvojila prvu nagradu austrijskog lista za mlade "Perplex"

UČENICI osmoga razreda žrnovske Osnovne škole "Ante Curaća Pinjca" Mileni Mijatović bit će 23. travnja na svečanosti u Grazu uručena prva nagrada koju je osvojila na europskom natječaju "Književnost premošćuje granice", koji je lani raspisao časopis za mladež "Perplex" u Grazu.

Milena Mijatović nagradu je dobila za pjesmu o temi "Obogaćivanje", vezanoj uz tužne godine njezina rana djetinjstva u ratnom Sarajevu i doseljavanje na sunčane prostore južne Hrvatske - otok Korčulu.

Milenina pjesma počinje stihovima o moru, pjeva o paklu poludjela grada (Sarajeva), a završava stihovima o lastavici (More mi dodiruje dušu/crveni plamen liže beton. Brda miruju na moru/krvava kaša na tržnici voća. Bijela barka klizi prema meni/planine optočene olovom...).

Povjerenstvo za nagradu dodijelilo je Mileni Mijatović prvo mjesto u B grupi - za dob od 10 do 14 godina.

U toj skupini nagrađene su iz Hrvatske i učenica Ružica Erceg iz vinkovačke Osnovne škole "Vladimira Nazora" i Morena Sršen iz zagrebačke Osnovne škole "Stenjevec".

Na natječaju su sudjelovala i djeca predškolske dobi (A) te učenici srednjih škola (C) od kojih su nagrade iz Hrvatske dobile osječka gimnazijalka Marija Paradžik, zatim Ivana Vidović, učenica srednje škole u Krapini, i Gordana Komlenović, učenica Srednje škole "Augusta Šenoe" u Garešnici.

U prigodi dodjele nagrada bit će predstavljen zbornik učeničkih radova "Književnost premošćuje granice V".

Učenici žrnovske Osnovne škole, Mileni Mijatović, na nagradi su čestitali pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs te Robert Szucsich, direktor Austrijskoga kulturnog foruma u Zagrebu.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.