Ovu germknedlu s Adventa u Zagrebu svi hvale, a mi smo ekskluzivno dobili recept
Foto: Luka Šangulin/Index
AKO STE bili na Adventu, sigurno ste probali germknedle koje se može naći na 12 kućica diljem centra Zagreba. Ako niste, mi smo to učinili za vas, a rezultate možete provjeriti OVDJE.
Germknedla s RougeMarinove kućice dobila je kod našeg žirija peticu, a i drugi su je već proglasili najboljom germknedlom adventa. Stoga smo se potrudili doći do recepta, koji nam je ustupio chef Marin Medak.
Ako niste vješti u kuhinji, ovu germknedlu možete probati na kućici RougeMarina na Fuliranju (Strossmayerov trg).
GERMKNEDLE SA PEKMEZOM OD ŠLJIVA I MAKOM
Sastojci za 4 osobe:
Tijesto:
375 g brašna tip 850
70 g maslaca
5 g suhog kvasca
1 jaje
50 g šećera
125 ml mlijeka
10 g vanilin šećera
Prstohvat soli
Punjenje:
100 g džema od pečenih šljiva
1 žlica ruma za kolače
Umak od vanilije:
150 ml mlijeka
150 ml slatkog vrhnja
Mahuna vanilije
3 žumanjka
50 g šećera
Posip:
50 g maka
50 g šećera u prahu
Priprema tijesta:
Od toplog mlijeka, šećera, kvasca i šake brašna napraviti pjenicu da se kvasci probude i razmnože, u drugoj posudi dobro izmiješati ostale sastojke te pustiti pol sata da se odmaraju i onda dodati pjenicu i sve dobro izmiješati i pustiti još pol sata da se krene dizati na toplom, dok se tijesto diže pripremiti nadjev i skuhati kremu.
Dignuto tijesto debelo razvaljati da dobijete pravokutnik od kojeg će te izrezati 8 jednakih kocki u koje rasporedite nadjev u istom omjeru i primiti u ruku te drugom rukom navući rubove tijesta preko nadjeva da nam nadjev ostane u sredini te na stolu lagano oblikovati u kuglicu koju ćemo ostaviti opet na toplom pola sata do kuhanja na pari.
Zakipjeti vodu s malo soli te staviti rešetku za kuhanje na pari na koju ćemo uz pomoć malo maslaca zalijepiti masni papir toliko velik da pokrije samo sredinu na kojeg ćemo staviti knedle da se ne zalijepe za rešetke jer metal postiže veću temperaturu od koje se zalijepi tijesto.
Kuhati 15-20 min te ih možete ostaviti još pol sata u istoj posudi da ostanu vruće prije posluživanja.
Umak skuhate tako što prvo odvojite 1 dcl slatkog vrhnja s kojim će te lagano istući žumanjke i šećer, a ostatak stavite kuhati s mahunom vanilije koju raspolovite i izvadite sjeme te onda sve ubacite u lonac i tako kuhate dok ne počne vriti tada smanjite skroz vatru ili stavite na paru te dodate izmiješani šećer, žumanjke i vrhnje te kuhate 4-5 min tj dok se ne zgusne ali pazite da vam temp ne pređe 82 C jer će se umak zgrudati.
Posip napravite tako što u mlincu za kavu malo izmiksate mak i pomiješate ga sa šećerom, po želji možete dodati, cimet, kardamon, klinčiće,…
Servirati toplo tako da parene knedle prelijete umakom i pospete makom.
Ako ste više tip za fritule, OVDJE možete naći recept za najbolje fritule s Adventa u Zagrebu.
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Advent u Zagrebu ili Fuliranje, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Advent u Zagrebu, Fuliranje.
Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati