Tri najsigurnija načina za odmrzavanje mljevenog mesa
MLJEVENO meso jedna je od onih namirnica koje često imamo u zamrzivaču, ali treba imati na umu da odmrzavanje na sobnoj temperaturi može dovesti do razvoja štetnih bakterija. Temperaturni raspon između 5°C i 60°C često se naziva opasnom zonom jer bakterije koje uzrokuju trovanje hranom mogu u tom rasponu brzo rasti. Hladnjak je uvijek najsigurnije mjesto za odmrzavanje svih vrsta mesa, uključujući odreske, mljeveno meso i perad.
Ako imate 12 sati
Kada unaprijed znate da ćete pripremati mljeveno meso, najsigurnije ga je odmrznuti u hladnjaku. Za potpuno odmrzavanje pola kilograma mljevenog mesa u hladnjaku potrebno je oko 12 sati. Obavezno ga stavite na tanjur ili u zdjelu kako biste uhvatili svu tekućinu koja će iscuriti dok se meso odmrzava. Ako vam se planovi promijene, odmrznuto meso će u hladnjaku ostati dobro između jednog i dva dana.
Ako imate 1 sat
Ako imate pola kilograma smrznutog mljevenog mesa, a ručak bi trebao biti gotov uskoro, možete ga odmrznuti u zdjeli hladne vode. Prvo provjerite je li smrznuto meso u ambalaži koja ne propušta vodu, a zatim ga uronite u zdjelu hladne vode iz slavine.
Vodu biste trebali mijenjati svakih pola sata ili joj dodati nekoliko kockica leda kako ne bi postala previše topla. Pola kilograma mljevenog mesa u posudi s hladnom vodom odmrznut će se za otprilike jedan sat, a zatim ga treba odmah početi pripremati.
Ako imate 5 minuta…
Ako ste jako gladni, a u kući nemate ništa osim smrznutog mljevenog mesa, možete ga nabrzinu odmrznuti u mikrovalnoj pećnici. Uklonite svu ambalažu, položite meso na tanjur i stavite ga u mikrovalnu pećnicu na 50% snage između 2 i 3 minute.
Meso okrećite svakih 45 sekundi dok se u potpunosti ne odmrzne. Vanjski dijelovi mesa mogli bi se početi kuhati, zbog čega mljeveno meso upotrijebite odmah nakon odmrzavanja u mikrovalnoj pećnici.
Ponovno zamrzavanje
Ako odlučite ne koristiti mljeveno meso nakon što ste ga polako odmrznuli u hladnjaku, možete ga u roku od 48 sati vratiti u zamrzivač bez opasnosti od razvoja bakterija. Ako ste meso odmrznuli u hladnoj vodi ili mikrovalnoj pećnici, obavezno ga prije ponovnog zamrzavanja temeljito termički obradite.
>> Najviša cijena za kilu mljevenog mesa može biti 32.99 kuna. Imamo 35 top recepata
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati