Našli smo 5 recepata za noklice starih više od sto godina, ovako su se spremale nekad
LIJEPO je prelistati stare kuharice i pronaći zanimljive recepte, a mi smo nedavno proučili jednu staru više od sto godina koja sadrži puno recepata koji su svojstveni području nekadašnje Austro-Ugarske.
Naravno, karakteristične za tu kuhinju su juhe, a tako i dodaci juhama, pa smo progledali kakve su se noklice (knedlice, žličnjaci) kuhale i jele u to vrijeme. U nastavku su dva vrlo interesantna recepta.
Knedle (okruglice) od kruha
Izradite 50 grama maslaca s 2 cijela jaja, dodajte namočenu iscijeđenu žemlju, posolite te dodajte toliko mrvica dok tijesto ne postane glatko pa napravite male okruglice i ukuhajte u juhu.
Tirolske knedlice (okruglice)
Žemlje izrežite u kocke i pomiješajte s osminom kilograma kuhanog i izrezanog suhog mesa. 2 jaja dobro izmiješajte s 300 ml mlijeka i prelijte preko žemlji, pustite stajati pola sata. Tada sve pomiješajte s 30 g brašna, načinite knedle i kuhajte u juhi 15 minuta.
Jetrene knedle (okruglice)
300 grama jetre ostružite i pasirajte. 30 g maslaca ili masti i 1 jaje dobro izmiješajte, dodajte namočene istisnute žemlje, malo papra, soli i prženog luka. Oblikujte male knedle i ukuhajte u juhu.
Pečeni grašak
Napravite smjesu od 250 ml mlijeka i jednog jajeta, malo soli i toliko brašna da se dobije tijesto koje uz pomoć cjediljke pada u vruću mast. Posudu treba neprestano tresti kako bi zrnca bila svjetlosmeđe boje.
Kapanci
Načinite isto tijesto kao za pečeni grašak, tijesto cijedite izravno u kipuću juhu.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati