Pripremite najslasniji buncek ikad
BUNCEK ili svinjska potkoljenica je ukusan komad mesa koji se često koristi za poboljšanje juha i variva, ali se može poslužiti i kao glavno jelo. Radi se o relativno žilavom komadu koji uključuje kožu, kosti, tetive, mast i ponešto tvrđe mišiće, stoga ga je uglavnom potrebno dugo kuhati. Kilogram dimljenog sušenog bunceka trenutno se u zagrebačkim mesnicama može nabaviti po cijeni od oko 45 kuna po kilogramu, dok je cijena svježeg oko 25 kuna po kilogramu.
Korištenje
Sušeni buncek ima bogat, dimljen okus sličan slanini, ali za razliku od slanine sadrži manje masnoće i više kolagena. Buncek i slanina se mogu koristiti gotovo naizmjenično kada se radi o varivima, ali treba uzeti u obzir da je buncek često jeftinija opcija, a jelima dodaje manje masnoće.
Najbolji način za pripremu bunceka je polagano kuhanje na slabijoj vatri, koje mesu omogućuje kuhanje u vlastitim sokovima dok ne postane sasvim mekano. Nije ga potrebno soliti, a skuhani buncek se može narezati i koristiti u drugim jelima.
Pirjanje također može dati iste rezultate, ali je manje praktično od kuhanja u loncu. Da biste dobili hrskavu kožicu i otopili dio svinjske masti, buncek također možete ispeći u pećnici kao pečenje.
Kuhani dimljeni buncek
Sušena svinjska koljenica s kiselim kupusom
Varivo od leće i bunceka
Kuhana dimljena svinjska koljenica s umakom od hrena i restanim krumpirom sa špekom
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati