Postoji trik zbog kojeg kolači od limuna postaju još mirisniji, prejednostavan je
AKO VOLITE kolače od limuna i želite da se taj limun što više osjeti, probajte ovo. Iako zvuči jako banalno, vrlo je korisno. Kad pripremate sastojke, šećer i naribanu limunovu koricu dobro utrljajte jedno u drugo prstima. Kristali šećera će osloboditi sva ulja iz limunove korice koja će kolaču dati intenzivniji miris i okus.
Zašto uopće koristiti limun u kolačima?
Kad je riječ o limunu i drugom citrusnom voću, čar im daje aromatična vanjska kora. Limun čine vanjski žuti sloj - tzv. korica, zatim dolazi bijela srž (koju većina ljudi ne jede jer je gorkog okusa), a unutar toga je sam plod (sa sokom, pulpom i sjemenkama).
U kulinarskom jeziku kora je zapravo vanjska koža nakon što je naribana ili isjeckana na fine komadiće - čin koji oslobađa ta ulja. Okus korice je koncentriraniji od okusa soka i sadrži dašak gorčine. Prosječni limun dat će otprilike jednu žlicu soka.
Obavezno dobro operite limun izvana kako biste uklonili pesticide i kupujte organsko koliko je to moguće. Također, ako imate recept koji zahtijeva i koricu i sok, prvo, logično, naribajte limun, a zatim iscijedite sok. Pokušati naribati koricu s iscijeđenog limuna neugodan je i neučinkovit postupak (govorimo iz iskustva).
Da biste što prije mogli isprobati ovaj naš trik s početka teksta, u nastavku vam donosimo par zgodnih recepata koji koriste koricu limuna.
Obični kolač od limuna
Kolač od limuna i šljiva
Muffini od limuna
Madeleines
Grozdanine prhke školjkice
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati