Hrvatski craft sladoled Pri suncu sad ćete moći naći u škrinjama po dućanima
SLADOLED Pri suncu, majstorski, odnosno tzv. craft sladoled iza kojeg stoji Nina Šarić, a mogli ste ga naći po festivalima poput Pizza Festivala ili Asian Festivala na čašice, od danas je dostupan u trgovini Dobri plac u Zaprešiću (točna adresa je Ksavera Šandora Đalskog 64), u pakiranju. Čini se kako bi uskoro mogao biti dostupan i u drugim dućanima.
Tko je Nina Šarić?
"Priča ove proizvodnje kreće iz malog mjesta u Hercegovini po imenu Prisoje, od kuda je otac, a rodom i ja. Prisoje je mjesto sa strane brda koje je pri suncu, dok je s druge strane brda mjesto Osoje, odnosno mjesto koje je od sunca. Pri spomenu branda PRI SUNCU otac i ja uvijek se sjetimo od kuda smo počeli i do kuda smo stigli, ali i kuda ćemo sve stići.
U dobrim i lošim trenucima uvijek te pokreću obitelj, emocije i ljubav, tako je i kod nas. Budući sam se 13 godina profesionalno bavila plivanjem nisam imala vremena ni za što osim za učenje i treninge. Nakon završetka matematičke V. gimnazije upisala sam program za slastičarstvo u Kulinarskom institutu KUL IN gdje sam po završetku dobila certifikat za profesionalnu slastičarku te završni ispit položila s najboljim ocjenama u generaciji. To je bio moj prvi korak prema modernom slastičarstvu.
Praksu sam kasnije odrađivala u jednoj poznatoj zagrebačkoj slastičarnici, kao i u jednoj manjoj proizvodnji gdje sam stekla temelj modernog francuskog slastičarstva. Uz to sam završila i mnoge masterclass-ove gledajući i slušajući najbolje svjetske chefove, a kasnije sam radila i kao asistent MOF chefu Guillaume Mabilleau, kao i Johan Martinu.
Sve edukacije, praksu, masterclassove i posao sam odrađivala uz studij. Kroz pet godina studiranja na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu, na kojem sam stekla tehnološku podlogu buduće struke, završila sam i računovodstveni tečaj čije znanje primjenjujem sada kao vlasnica i direktor svoje proizvodnje.
Na ljeto 2017. sam zakoračila u svijet gelata i od tada je u stvari krenula zamisao o prenošenju njihove filozofije o sladoledu na naše područje. U Italiji blizu Milana, u manjem mjestu po imenu Costigliole d’Asti završila sam program za gelato u International Culinary Institute for Foreigners. Profesor Massimo nas je približio njihovoj tradiciji i kulturi sladoleda, te nakon što naučila raditi pravi talijanski gelato te osjetila iskonski okus gelata znala sam da želim to prenijeti i ovdje.
Punoća okusa, jednostavnost izgleda i originalnost novih ideja je ono na što stavljam naglasak kod svojih proizvoda, kako kod torti i kolača tako i kod gelata. Pokretanje proizvodnje i prilagođavanje današnjim uvjetima je proces koji je dugo trajao, no s druge strane sve se odvijalo toliko brzo da u nekim trenucima nisam bila ni svjesna da se to stvarno događa. Presretna sam što s vama mogu podijeliti dio svojeg znanja, talenta, ideje i sunca pod kojim je sve ljepše. Jer uvijek je ljeto kad si PRI SUNCU", stoji na web-stranici Pri suncu.