Jedan od najpopularnijih deserata današnjice Rimljani su radili još prije Krista
CHEESECAKE volimo u svakom obliku - na našim Index Receptima stvorili smo već bogatu kolekciju različitih torti od sira. Tu su klasični cheesecake, oreo cheesecake, peanut butter cheesecake, ali i starije verzije poput njemačkog ili baskijskog cheesecakea, koji za razliku od njujorškog cheesecakea nema podlogu od keksa, a poznat je i po svojoj zagorenosti na površini, koja mu je i glavna karakteristika.
<< Ovaj španjolski desert nazivaju zagorenom verzijom popularnog kolača, imamo recept
Kolač rimskih seljaka preteča je današnjih torti od sira
Ovaj vam put moramo spomenuti savillum, starorimski kolač koji se smatra jednim od najstarijih recepata za cheesecake. Potječe iz antike, a recept za njega pronađen je u djelu De Agri Cultura (O poljoprivredi) rimskog pisca Katona Starijeg (234.-149.pr.Kr.) Djelo je napisano oko 160. godine prije Krista i jedno je od najstarijih sačuvanih latinskih tekstova, a Savillum se spominje kao jednostavan desert koji je bio popularan među rimskim seljacima.
Savillum je važan jer pokazuje kako su Rimljani nekoć živjeli koristeći jednostavne i dostupne sastojke za pripremu slastica. Recept naglašava upotrebu meda kao glavnog zaslađivača (šećer tada nije bio poznat), a sir i jaja predstavljaju temeljne izvore proteina u rimskoj prehrani.
Ovaj kolač se razlikuje od modernih cheesecakeova - u njemu nema korice ili kremaste teksture kakve danas poznajemo, no osnove su zapravo iste. Kombinacija sira, slatkoće i pečenja čini osnovu i prve korake u razvoju svih daljnjih verzija torte od sira.
Potrebni sastojci
Evo što će vam sve trebati za ovaj kolač.
- svježi sir ili ricotta
- pšenično ili ječmeno brašno
- jaje
- med
- maslinovo ulje za podmazivanje posude
- sjemenke bijelog maka (ili običnog) za posipanje
- malo meda, za preljev
Najprije u zdjeli pomiješajte sir, brašno, jaje i med dok ne dobijete glatku smjesu. Posudu za pečenje - idealno od terakote ili gline, premažite maslinovim uljem. Smjesu izlijte u posudu i poravnajte. Pecite dok površina kolača ne dobije zlatnosmeđu boju.
Izvadite ga nekoliko minuta prije kraja pečenja i posipajte sjemenkama maka, a možete ga i preliti medom. Poslužite ga dok je vruć ili topao, po mogućnosti u posudi u kojoj se pekao.
Detaljan recept pronađite ovdje.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati