Najgore navike u kuhinji koje mogu biti opasne - imate li ih i vi?

MNOGIMA je kuhinja centar zbivanja, pa je teško zamisliti da se povremeno u njoj ne događaju i neke pogreške. Ipak, dobro je znati koje su to loše navike ili neke uobičajene pogreške koje je bolje ispraviti na vrijeme.
1. Korištenje iste daske za meso i povrće
Rezanje sirovog mesa na istoj dasci na kojoj kasnije sjeckate povrće može dovesti do prijenosa bakterija poput Salmonelle i E. coli. Idealno bi bilo koristiti odvojene daske – jednu za meso, a drugu za voće i povrće.
2. Ostavljanje kuhane hrane predugo na sobnoj temperaturi
Ako hrana stoji na sobnoj temperaturi dulje od dva sata, može postati plodno tlo za razvoj bakterija. To se posebno odnosi na jela s mesom, rižom i mliječnim proizvodima. Najbolje je ostatke što prije spremiti u hladnjak.
3. Pogrešno odmrzavanje mesa
Odmrzavanje mesa na kuhinjskom pultu može dovesti do razmnožavanja opasnih mikroorganizama jer se vanjski slojevi mesa brzo zagrijavaju dok je unutrašnjost još smrznuta. Bolje opcije su polagano odmrzavanje u hladnjaku ili brže metode poput potapanja u hladnu vodu (u zatvorenoj vrećici).
4. Pranje sirovog mesa
Iako mnogi misle da pranjem mesa uklanjaju bakterije, zapravo rade suprotno – prskanjem vode bakterije se mogu proširiti na druge površine u kuhinji. Bakterije na mesu ionako će nestati tijekom termičke obrade.
5. Ponovno zagrijavanje hrane
Svaki put kad ponovno zagrijavate hranu, ona prolazi kroz “opasnu temperaturnu zonu” (5-60°C), što omogućava bakterijama da se množe. Bolje je podgrijati samo količinu koju planirate odmah pojesti.
6. Predugo korištenje istih spužvica i krpa
Kuhinjske spužve i krpe često su među najprljavijim predmetima u kući. Ako ih ne mijenjate redovito, mogu postati leglo bakterija. Najbolja praksa je često mijenjati ili dezinficirati spužve i koristiti papirnate ručnike za čišćenje osjetljivih površina.
7. Konzumacija hrane nakon što joj je istekao rok trajanja
Neki proizvodi su sigurni i nakon isteka roka trajanja, ali mliječni proizvodi, svježe meso i gotova jela mogu brzo razviti štetne bakterije. Pripazite i na znakove kvarenja, poput čudnog mirisa, promjene boje ili plijesni.
8. Zagrijavanje ulja do dima
Kad se ulje pregrije do točke dimljenja, počinje se razgrađivati i stvarati štetne spojeve, uključujući slobodne radikale. Svako ulje ima svoju točku dimljenja - na primjer, maslinovo ulje se ne bi trebalo previše zagrijavati, dok su ulja s visokim pragom topline, poput avokadovog, bolja za prženje.
9. Loše čuvanje namirnica u hladnjaku
Pretrpan hladnjak može ometati cirkulaciju hladnog zraka, što može dovesti do nepravilnog hlađenja hrane. Osim toga, sirovo meso uvijek treba biti na donjoj polici kako bi se spriječilo kapanje i kontaminacija drugih namirnica.
10. Isprobavanje hrane kako biste provjerili je li pokvarena
Ako niste sigurni je li nešto još uvijek jestivo, nemojte se oslanjati samo na okus - neka hrana može biti puna bakterija iako izgleda i miriše normalno. Pravilo je jednostavno - ako sumnjate, bacite.

bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati