Pet opasnosti koje vam prijete ako prebrzo jedete
Foto: Instagram
NEMATE vremena pojesti u miru? Nađite ga!
Već dobro znate onu staru koja kaže kako u hrani treba uživati. To podrazumijeva i da ne žurite dok jedete te da nađete vremena da tu hranu dobro prožvačete prije nego što ju progutate. No, nažalost, brzi način života često nas tjera na brze i često nekvalitetne obroke i jedenje u hodu ili ispred kompjutera.
No, možda nakon ovog teksta ipak odlučite stati na loptu, kada saznate pet opasnosti koje vas vrebaju. Ako smo opisali način na koji vi trenutno jedete, ne samo da si tako povećavate šanse da se udebljate, već su tu i razni zdravstveni problemi. No, krenimo redom.
1. Debljanje
Ako brzo jedete, postoji velika mogućnost da u svoj organizam unosite više hrane nego što vam je potrebno, a to je siguran put za dobivanje viška kilograma. Drugim riječima, osobe koje brzo jedu, brže osjete glad nakon obroka od onih koje jedu sporijim tempom.
2. Dijabetes
Jednostavno je: brzo jedenje dovodi do debljanja, a debljanje, do kojeg dolazi ovakvim načinom jedenja, jedan je od glavnih uzroka dijabetesa tipa 2.
3. Metabolički sindrom
Metabolički sindrom je skupina metaboličkih poremećaja koji se očituju kao inzulinska rezistencija, nakupljanje masnog tkiva u području trbuha (abdominalna ili centralna pretilost), visoka razina kolesterola i povišen krvni tlak. Metabolički sindrom najčešće je uzrokovan pogrešnim načinom života. Izloženost stresu, neredovita i nepravilna prehrana, neaktivnost, nedostatak sna... Pretjerani unos rafiniranih ugljikohidrata, zasićenih masnoća i trans-nezasićenih masnih kiselina (porijeklom iz margarina i djelomično hidrogeniranih ulja) tijekom duljeg perioda može uzrokovati povišenu razinu kolesterola, triglicerida i inzulina. Smanjenje tjelesne mase, odnosno smanjen energetski unos prva je mjera u liječenju metaboličkog sindroma protiv kojega se treba boriti istodobno na više razina.
4. Gastritis
Gastritis predstavlja upalu želučane sluznice. Naime, osobe koje brzo jedu sklone su prejedanju. To znači da hrana duže ostaje u želucu, tako da dolazi do povećanog izlučivanja želučane kiseline koja može oštetiti sluznicu. Osobe koje imaju gastritis ne moraju uvijek imati klinički izražene tegobe. Ako se one jave, to su najčešće bolovi u gornjem dijelu trbuha, nadutost, pojava osjećaja sitosti nakon što se pojede količina hrane manja od normalne porcije, oslabljen apetit, mučnina ili povraćanje (želučani sadržaj, krv, sadržaj poput taloga kave), stolica crna kao katran ili krvava stolica te umor (ako dođe do razvoja anemije). Navedeni simptomi mogu se javiti pojedinačno ili u različitim kombinacijama.
5. Gušenje
Hranu treba žvakati, a ne samo gutati komade, jer upravo oni mogu dovesti do gušenja. Jedite sporije, uključite sva čula, više žvačite, radite male stanke pa samo da svako malo odložite pribor za jelo. To je način da izbjegnete mogući rizik koji nosi brzi način unošenja hrane u organizam.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati