O glikemijskom indeksu
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: Shutterstock
SVE namirnice biljnog podrijetla (žitarice, povrće, mahunarke i voće) osiguravaju obilje ugljikohidrata. I namirnice životinjskog podrijetla sadrže ugljikohidrate u znatno manjem udjelu, npr. mlijeko sadrži laktozu, školjke i rakovi te iznutrice, npr. jetra također sadrže malu količinu ugljikohidrata.
Ugljikohidrati se dijele u dvije kategorije: jednostavni (npr. šećer i med) te složeni (npr. cjelovite žitarice, povrće bogato škrobom i mahunarke). Bitna je, kada se razlikuju razne vrste ugljikohidrata, brzina kojom se pojedina vrsta tih ugljikohidrata može pretvoriti u šećer i povisiti razinu šećera (glukoze) u krvi. Taj šećer (glukoza) izvor je energije tijela za većinu aktivnosti. To se može mjeriti glikemijskim indeksom namirnice. Prehrana s obiljem voća, povrća, mahunarki, orašastih plodova i cjelovitih žitarica, usporava apsorpciju glukoze.
Glikemijski indeks (GI) opisuje utjecaj hrane na koncentraciju glukoze u krvi, to je numerička skala koja pokazuje koliko brzo i u kojoj mjeri pojedina namirnica povisuje razinu šećera u krvi. Pod tim se podrazumijeva kako brzo se glukoza apsorbira nakon jela, za koliko se povisuje koncentracija glukoze u krvi i kako brzo se koncentracija glukoze u krvi spušta do normalne vrijednosti. Već spomenuta glukoza se dostavlja tjelesnim stanicama kroz krvotok i dobivamo ju iz hrane koju jedemo.
Hrana koja ima niski GI uzrokuje maleni porast glukoze u krvi, te se sporija apsorpcija, umjereno povećanje glukoze u krvi i lagano vraćanje na normalnu razinu se smatraju poželjnim. Dok hrana koja ima visoki GI može dovesti do naglog porasta razine šećera u krvi i zato su brza apsorpcija, nagli porast glukoze u krvi i izražena hipoglikemija nepoželjni.
Evo nekih osnovnih načela kako bi mogli prepoznati hranu niskog odnosno visokog GI:
- namirnice bijele boje često imaju visok GI (prerađena hrana koja sadrži šećer, bijelo brašno i bijeli krumpir)
- namirnice koje obiluju prehrambenim vlaknima se duže probavljaju i time usporavaju porast razine šećera u krvi
- hrana bogata bjelančevinama u pravilu ima niski GI
- masti ne povisuju razinu šećera u krvi (treba koristiti maslinovo ulje, omega 3 i 6 masne kiseline kojih ima u ribi, orašasto voće i sjemenke)
- kombiniranje namirnica s visokim i niskim GI uravnotežit će sveukupni učinak obroka na razinu šećera u krvi.
Ida Rožman
Ida Rožman
Tekst se nastavlja ispod oglasa
dipl.ing nutricionizma
centar za nutricionizam i dijetetiku
Ovo je .
Homepage nacije.
ovdje. Atraktivne fotografije i videe plaćamo.
Imate važnu priču? Javite se na desk@index.hr ili klikom
Želite raditi na Indexu? Prijavite se
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
Učitavanje komentara
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati