Sedam popularnih namirnica koje trebate manje jesti jer usporavaju metabolizam
MNOGIMA nije nepoznanica da je metabolizam vrlo važan za gubljenje kilograma i cjelokupno zdravlje. Iako na metabolizam utječu čimbenici poput genetike i dobi, prehrana također može biti važna u pravilnom funkcioniranju. Nažalost, mnogi od nas imaju razvijene loše prehrambene navike kojima nesvjesno utječu na usporavanje metabolizma, a time i na debljanje.
Skupina stručnjaka za portal SheFinds izdvojila je nekoliko namirnica koje biste što manje trebali konzumirati kako starite te dala odlične i zdrave alternative u obliku hrane i pića koje možete uključiti u prehranu.
Slatkiši
Slatkiši dolaze u mnogim oblicima i okusima, poput voćnih gumenih bombona ili čokoladnih pralina, ali mogu uzrokovati nagli porast šećera u krvi što dovodi do povećane proizvodnje inzulina. To može usporiti metabolizam i dovesti do nakupljanja masti.
Nutricionistica Mary Sabat objašnjava da slatkiši često sadrže velike količine šećera i umjetnih sastojaka, ali vrlo malo vlakana. "Bez dovoljno vlakana, crijevna mikroflora može postati neuravnotežena što može uzrokovati probavne probleme, upale i sporiji metabolizam."
Jogurt s okusom
Iako se često reklamiraju kao zdrava i praktična užina, jogurti s dodanim šećerima i umjetnim aromama mogu negativno utjecati na metabolizam. Visoki sadržaj šećera može potaknuti otpornost na inzulin i poremetiti metaboličke procese. Nutricionistica Lisa Richards predlaže da birate običan grčki jogurt bez dodanih šećera te ga zasladite prirodnim dodacima poput svježeg voća ili meda.
Bijeli kruh
Bijeli kruh, napravljen od rafiniranog brašna, povezan je s usporavanjem metabolizma jer sadrži visoki glikemijski indeks koji potiče porast inzulina. Rafiniranje uklanja vlakna i esencijalne hranjive tvari, čime bijeli kruh postaje nutritivno siromašan.
Nutricionistica Krutika Nanavati preporučuje kruh od proklijalih žitarica ili alternativnih brašna, poput bademovog ili kvinojinog, jer sadrže više hranjivih tvari i podržavaju zdrav metabolizam, prenosi SheFinds.
Muffini
Mnogi kupovni muffini, bez obzira na okus, sadrže velike količine rafiniranog šećera, procesiranog brašna i nezdravih masti. Sve te tvari mogu uzrokovati nagle promjene u razini šećera u krvi, što dugoročno usporava metabolizam. Nutricionistica Lisa Andrews upozorava da neki muffini sadrže više od 350 kalorija po komadu, što ih čini kalorijskom bombom bez dovoljno hranjivih tvari.
Keksi
Keksi puni rafiniranih šećera i nezdravih masti mogu pridonijeti otpornosti na inzulin i sporijem metabolizmu. Dijetetičarka Valeria Dolbel ističe da keksi, pite i kolači "sadrže mnogo kalorija iz dodanog šećera te pružaju malo ili nimalo hranjive vrijednosti".
Procesirano meso
Prerađeni mesni proizvodi, poput kobasica i salama, bogati su zasićenim mastima i aditivima što može uzrokovati upalu i usporavanje metabolizma. Nutricionistica Mary Sabat preporučuje svježe voće, orašaste plodove i grčki jogurt kao zdravije alternative.
Žitarice s puno šećera
Popularne kao opcija za doručak, slatke žitarice često sadrže velike količine šećera i rafiniranih ugljikohidrata što može usporiti metabolizam i dovesti do povećanja tjelesne mase. Nutricionist Jesse Feder savjetuje odabir zobene kaše, grčkog jogurta s voćem ili žitarica od cjelovitih žitarica s malo dodanih šećera kao zdravije opcije.
Namirnice i pića koja ubrzavaju metabolizam
Kako biste što više pomogli svom metabolizmu, a time i tijelu, stručnjaci savjetuju da češće konzumirate određene vrste hrane i pića.
Zobene pahuljice: Bogate su vlaknima koja potiču probavu i produžuju osjećaj sitosti, dok njihova probava zahtijeva više energije, što doprinosi ubrzanju metabolizma.
Tofu: Niskokalorični izvor proteina koji pomaže u regulaciji metabolizma i potiče sagorijevanje masti. Može se dodati u smoothieje za dodatnu kremastu teksturu.
Jaja: Bogata su proteinima koji zahtijevaju više energije za probavu, čime potiču metabolizam. Također povećavaju osjećaj sitosti, smanjujući potrebu za prejedanjem.
Zeleni čaj: Jedna od popularnijih vrsta čaja koji sadrži kofein i katehine poput EGCG-a, koji pomažu u sagorijevanju masti i povećanju energetske potrošnje. Redovita konzumacija može doprinijeti bržem metabolizmu i boljoj kontroli tjelesne mase.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati