Najbolje vrijeme za doručak ako imate visok krvni tlak, prema dijetetičarkama
DORUČAK je najvažniji obrok u danu. Daje energiju za pravilan početak dana i pripremanje za sve obveze. Jedenje doručka dobro je iz više razloga, a jedan od njih je pozitivan utjecaj na visoki krvni tlak.
Hranjiv doručak može pomoći da snizite tlak, tvrdi dijetetičarka Michelle Routhenstein. "Doručkovanje osigurava ključne hranjive tvari koje pomažu srcu da učinkovitije obavlja svoj posao, poboljšavajući tonus krvnih žila i krvni tlak", pojašnjava za Eating Well.
Najbolje vrijeme za doručak ako imate visok krvni tlak
Stručnjaci preporučuju doručkovanje unutar jednog sata nakon buđenja kako bi se održao zdrav krvni tlak. "Ovo vrijeme pomaže tijelu da rano uspostavi ravnotežu šećera u krvi, smanji opterećenje kardiovaskularnog sustava i stabilizira krvni tlak", ističe kaže dijetetičarka Vandana Sheth.
S njom se složila i Routhenstein koja dodaje da "doručkovanje unutar 30 do 60 minuta nakon buđenja može pomoći u reguliranju krvnog tlaka smanjujući razine hormona stresa kortizola, poboljšavajući osjetljivost na inzulin i osiguravajući hranjive tvari koje snižavaju tlak.".
Ako niste navikli svaki dan doručkovati, vrijedi pokušati dodati taj obrok u svoju rutinu, čak i ako ga ne stignete pojesti unutar sat vremena nakon buđenja.
"Uvijek svojim pacijentima savjetujem da je najbolje vrijeme za doručak ono kada mogu sjesti, uživati u obroku i učiniti ga rutinom", kaže dijetetičarka Kaytee Hadley i dodaje: "Važno je ne samo što jedete, već i način na koji jedete. Sporije uživanje u obroku pozitivno utječe na probavu i krvni tlak".
Kao glavne dobrobiti doručka, dijetetičarke su izdvojile:
- Bolji krvni tlak
- Niže razine hormona stresa
- Nutritivno zdravlje srca
- Reguliranje šećera u krvi
Od hranje koju bi trebalo najviše jesti, Hadley savjetuje da vam doručak bude "kombinacija namirnica poput voća, povrća, cjelovitih žitarica i orašastih plodova, s najmanje 20 grama proteina i minimalno soli". Međutim, savjetuje i da ne jedete toliko peciva i prerađeno meso, poput kobacisa koje mogu sadržavati veliku količinu natrija.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati