Tri vrste voća i povrća koje treba jesti svaki tjedan za kardiovaskularno zdravlje

ZDRAVLJE srca ključno je za cjelokupno zdravlje organizma, a prehrana igra važnu ulogu u održavanju srčane funkcije. Jedan od najboljih načina kako brinuti o zdravlju srca je prehrana, a redovito konzumiranje voća i povrća bogatog hranjivim tvarima može značajno smanjiti rizik od srčanih bolesti, visokog krvnog tlaka i povišenog kolesterola.
Prehrana bogata vlaknima, antioksidansima, vitaminima i mineralima pomaže u održavanju optimalnog zdravlja srca. Ako želite poboljšati zdravlje srca, otkrivamo tri vrste voća i povrća koje biste trebali jesti svaki tjedan. Ove namirnice bogate su hranjivim tvarima koje podržavaju funkciju srca i krvnih žila, smanjuju upalu i pomažu u održavanju zdravog krvnog tlaka.
Bobičasto voće (poput borovnica, malina i jagoda)
Bobičasto voće, kao što su borovnice, maline i jagode, bogato je antioksidansima, posebno flavonoidima, koji pomažu u smanjenju upala u tijelu. Flavonoidi su korisni za zdravlje srca jer poboljšavaju funkciju krvnih žila, smanjuju krvni tlak i smanjuju rizik od razvoja ateroskleroze (nakupljanje plaka u arterijama). Također, bobičasto voće sadrži visoke količine vlakana koja pomažu u održavanju zdravog kolesterola i šećera u krvi.
Najbolji načini kako bobičasto voće možete dodati su smoothieji, kao dodatak uz žitarice, jogurte ili voće jednostavno možete jesti bez ikakvih dodataka. Svježe bobičasto voće idealno je za svježe salate i deserte, a možete ga koristiti i kao dodatak pečenim jelima.
Avokado
Avokado je bogat zdravim monozasićenim mastima koje pomažu u snižavanju lošeg kolesterola (LDL) i povećanju dobrog kolesterola (HDL). Osim toga, avokado je bogat kalijem što pomaže u održavanju zdravog krvnog tlaka. Izvrstan je izvor vlakana koja podržavaju probavu i zdravlje srca.
Možete ga dodati u salate, koristiti kao namaz, umiješati u smoothie ili ga jesti samo sa solju i paprom kao brzu užinu. Avokado se također može koristiti za pripremu guacamolea ili kao zamjena za majonezu u sendvičima.
Jabuke
Jabuke su bogate vlaknima, posebno pektinom, koji pomaže u smanjenju lošeg kolesterola u krvi. Predstavljaju dobar izvor vitamina C i antioksidansa koji poboljšavaju funkciju srca i krvnih žila. Konzumiranje jabuka može smanjiti rizik od srčanih bolesti i pomoći u održavanju zdrave tjelesne mase. Možete ih jesti svježe, dodavati u salate, smoothieje ili pripremati pečene jabuke s cimetom za zdrav desert.
Zeleno lisnato povrće
Zeleno lisnato povrće, poput špinata, kelja, blitve i peršina, bogato je vitaminima, mineralima i vlaknima koji imaju snažan učinak na zdravlje srca. Ove namirnice sadrže visok udio magnezija, kalija i folne kiseline, koji pomažu u održavanju zdravog krvnog tlaka i poboljšavaju funkciju krvnih žila.
Osim toga, njihovi antioksidansi pomažu u smanjenju oksidativnog stresa, što može smanjiti rizik od razvoja bolesti srca. Zeleno lisnato povrće može se dodati u salate, smoothieje ili kao prilog uz glavno jelo. Kelj i špinat su također odlični za pripremu juha i variva, a možete ih iskoristiti i u omletima ili pitama.
Rajčice
Rajčice su botanički gledano voće, ali ih kulinarstvo smatra povrćem. One predstavljaju izvrstan izvor likopena, snažnog antioksidansa koji pomaže u smanjenju upale i zaštiti srca. Istraživanja su pokazala da konzumiranje rajčica i proizvoda od rajčica može smanjiti rizik od srčanih bolesti i poboljšati zdravlje krvnih žila.
Sadrže vitamin C, kalij i vlakna, koji igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja srca, smanjenju krvnog tlaka i kontroli kolesterola. Vrlo su svestrana namirnica i mogu se jesti sirove u salatama, kao dodatak sendvičima ili kao umak za tjesteninu. Poslužite ih u kombinaciji s maslinovim uljem i začinskim biljem za dodatnu nutritivnu vrijednost jer masnoće poput maslinovog ulja pomažu u apsorpciji likopena.
Brokula
Brokula je bogata vlaknima, vitaminima i mineralima koji podržavaju zdravlje srca. Sadrži visok udio vitamina K, koji pomaže u zdravlju krvnih žila, a također ima antioksidativna svojstva koja smanjuju upalu i rizik od kroničnih bolesti. Također sadrži sulforafan, spoj koji pomaže u smanjenju krvnog tlaka i poboljšanju funkcije srca.
Brokulu možete jesti kuhanu na pari, pečenu, dodati u salate, variva, juhe ili kao prilog uz glavna jela. Ukusna je u stir-fry jelima s povrćem i mesom.

bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati