Većina mesojeda vegane smatra etičnijima od ostalih, pokazuje istraživanje
PREMA istraživanju koje je provedeno 2018. godine među tisuću ispitanika koji su se deklarirali kao mesojedi, čak 70 posto njih smatra da je veganstvo etičnije od ostalih oblika prehrane. Sličan broj ispitanika misli da je takav oblik prehrane dosta težak i naporan te se divi osobama koje se hrane na taj način.
Istraživanje koje je provelo Sveučilište u Bathu uključilo je tisuću ispitanika prosječne dobi od 34 godine. Iako su rezultati istraživanja pokazali da se pogled na veganstvo s godinama promijenio (primjerice, više od 70 posto ispitanih smatra da je veganstvo puno bolje za okoliš), većina ljudi je takav način prehrane opisala kao nepogodan, težak i neugodan.
Pitanje je kakvi bi bili rezultati da se istraživanje ponovi i u 2020. godini. Zadnje dvije godine pokazale su velik napredak za poklonike veganske prehrane, pa su čak i neki lanci poput KFC-ja, McDonald'sa i Subwaya u svoju ponudu uključili obroke koji sadrže isključivo namirnice biljnog podrijetla, trgovine nude sve više veganskih opcija, a u javnosti se demistificira takav način prehrane.
Psiholog Chris Bryant, koji je i vodio istraživanje, slaže se da su se vremena promijenila nabolje za vegansku industriju, ali i dalje rezultate svog istraživanja vidi kao pronicljive.
"Moramo prihvatiti da je mnogima veganstvo bilo predstavljano kao preskupo, nepraktično i na kraju krajeva neukusno. Zanimljivo, u vrijeme istraživanja su se ti pogledi već znatno promijenili", rekao je nedavno komentirajući stavove o veganstvu u društvu.
Po njemu, bitno je imati direktnu i kvalitetnu zamjenu za namirnice životinjskog podrijetla koja je dobro promišljena i prihvatljiva osobama koje su sklonije jedenju mesa. Ako se stvarno želi smanjiti potrošnja namirnica životinjskog podrijetla u Ujedinjenom Kraljevstvu i svijetu, ključ je u proizvodnji cjenovno prihvatljivih alternativa visoke kvalitete.
U jednom nevezanom istraživanju koje je nedavno proveo brend Linda McCartney u Engleskoj se sve manje ljudi odlučuje za prehranu baziranu na namirnicama životinjskog podrijetla. Više od 12 milijuna mesojeda konzumiralo je manje svinjetine, janjetine, piletine i govedine u 2019. godini nego u godinama prije, što im je na financijskom planu ostvarilo uštedu od oko 550 funti po osobi. U 2020. godini više od jedne petine ispitanika ima namjeru nastaviti sa smanjivanjem unosa mesa.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati