Želite pozitivno utjecati na zdravlje? Počnite jesti više špinata iz sedam razloga
ŠPINAT se smatra jednom od najzdravijih vrsta zelenog lisnatog povrća. Nutritivna vrijednost špinata uključuje antioksidanse i vitamine koji pridonose prevenciji bolesti te zdravlju mozga, srca i očiju. Osim toga, špinat je odlična namirnica i za pojedince koji žele izgubiti kilograme, zato što sadrži malo kalorija.
Može se konzumirati kuhan, svjež, zamrznut ili sirov. Ako ga želite konzumirati, a niste obožavatelj samog okusa, dodajte ga u hladne salate ili smoothieje kako biste prikrili okus. Skupina stručnjaka za portal Health izdvojila je najpoznatije dobrobiti konzumiranja špinata, u nastavku otkrivamo koje su.
Može regulirati krvni tlak
Špinat je izvor nitrata, prirodnih kemijskih spojeva koji šire krvne žile, poboljšavaju protok krvi i smanjuju opterećenje srca. Jedno istraživanje iz 2016. godine, objavljeno u časopisu J Nutr., u kojem je sudjelovalo sedam žena i jedanaest muškaraca, pokazalo je da konzumacija četiri napitka bogata nitratima, uključujući napitak od špinata, povećava razinu nitrata u krvi.
Napitak od špinata također je smanjio krvni tlak, pri čemu je dijastolički tlak ostao nizak pet sati nakon konzumacije. Dijastolički tlak, donji broj u očitanju krvnog tlaka, pokazuje pritisak u arterijama između otkucaja srca, prenosi Health.
Sadrži puno nutrijenata
Špinat je bogat nutrijentima, a ima malo kalorija. Tri šalice špinata osiguravaju preko 300 posto dnevne vrijednosti vitamina K. Također, pruža preko 160 posto dnevne vrijednosti vitamina A i 40 posto vitamina C. Vitamini K i A podržavaju zdravlje kostiju, dok vitamin C pomaže u zacjeljivanju rana, ističu stručnjaci za Health.
Špinat sadrži 45 posto dnevne vrijednosti folata, vitamina B koji doprinosi stvaranju crvenih krvnih stanica i DNK. Sadrži i željezo, magnezij, kalij, kalcij te male količine drugih vitamina B.
Može pomoći u prevenciji bolesti
Spojevi u špinatu mogu smanjiti oksidativni stres. Kako piše Health, oksidativni stres predstavlja neravnotežu između antioksidansa i slobodnih radikala, nestabilnih atoma koji mogu oštetiti stanice. Određena istraživanja sugeriraju da oksidativni stres povećava rizik od nekoliko bolesti, uključujući rak, bolesti srca i dijabetes tipa 2.
Sadrži Antioksidanse
Špinat je bogat antioksidansima koji smanjuju upale i štite od bolesti. Antioksidansi u špinatu uključuju kempferol, kvercetin, miricetin i izoramnetin, koji su flavonoidi. Ovi spojevi mogu smanjiti rizik od raka, bolesti srca i upalnih bolesti.
Može podržati zdravlje očiju
Lutein, antioksidans u špinatu, može smanjiti rizik od makularne degeneracije povezane s dobi (AMD). Ova očna bolest može zamutiti oštrinu vida potrebnu za čitanje i vožnju. AMD je vodeći uzrok gubitka vida kod osoba starijih od 55 godina, a prevencija je ključna jer AMD nema lijeka, piše Health.
Istraživanja su pokazala da špinat, bogat luteinom, povećava optičku gustoću makularnog pigmenta (MPOD). Taj pigment djeluje poput unutarnjih sunčanih naočala koje štite vaše oči. Smanjeni MPOD je čimbenik rizika za AMD.
Smanjenje rizika od kognitivnog opadanja
Protuupalni učinci špinata pomažu u prevenciji kognitivnog opadanja povezanog s dobi. Jedna studija iz 2015. godine, objavljena u Alzheimers Dement., pratila je prehrambene navike i kognitivne sposobnosti više od 900 osoba u dobi od 58 do 98 godina tijekom pet godina.
Rezultati su pokazali da su osobe koje su konzumirale jednu do dvije porcije lisnatog povrća dnevno, imale kognitivne sposobnosti ekvivalentne osobama 7,5 godina mlađima.
Podržava zdrav probavni sustav
Špinat je izvor netopivih vlakana koja podržavaju probavu. Vlakna su ugljikohidrati koji vas čine sitima i pomažu u održavanju redovitih pokreta crijeva. Netopiva vlakna pomažu hrani da lakše prolazi kroz probavni sustav, sprječavajući zatvor. Isto tako, vlakna u špinatu povećavaju volumen stolice.
Važno je konzumirati sirov špinat za maksimalni unos luteina. Mikrovalno zagrijavanje najbolji je način za očuvanje vitamina K, dok blanširanje značajno smanjuje sadržaj vitamina C. Kuhanje smanjuje razinu vitamina E, ali povećava sadržaj vitamina A.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati