Želite skinuti kilograme i smanjiti salo na trbuhu? Počnite jesti osam vrsta povrća
POVRĆE je poznato po brojnim zdravstvenim dobrobitima. Bogato je hranjivim tvarima, antioksidansima i svestrano, pomaže probavi, regulira razinu šećera u krvi, smanjuje rizik od bolesti i podržava zdrav gubitak kilograma. Osim općih prednosti, neka povrća sadrže specifične hranjive tvari koje mogu pomoći u smanjenju masnoće na trbuhu.
Kako prenosi Eat This, Not That, važno je napomenuti da niti jedna namirnica sama po sebi ne može eliminirati masnoću na trbuhu. Genetika, dob, prehrana i stil života igraju ključne uloge u višku masnih naslaga. Dijetetičarke Trista Best i Courtney D'Angelo otkrile su koje se vrste povrća trebaju pronaći na vašem jelovniku češće, ako želite izgubiti masne naslage na području oko trbuha.
Brokula
Brokula je jedno od povrća najbogatijih hranjivim tvarima, zbog čega obje dijetetičarke preporučuju ovu zelenu namirnicu za pomoć u regulaciji masnoće na trbuhu.
"Ovo povrće iz porodice krstašica bogato je antioksidansima koji smanjuju upalu u tijelu", kaže Best i dodaje: "Primarna tvar je sulforafan koji smanjuje citokine i NF-kB u tijelu, spojeve koji potiču upalne procese. Smanjenjem upale, tijelo učinkovitije gubi kilograme i bolje funkcionira u svim područjima."
Istraživanja potvrđuju da je brokula korisna u borbi protiv masnoće na trbuhu. Jedna studija, objavljena u Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, pokazala je da redovita konzumacija tamnozelenog povrća (uključujući brokulu i lisnato povrće poput kelja i špinata) smanjuje visceralnu masnoću kod latinoameričke djece s prekomjernom težinom. Slični rezultati pronađeni su i kod svijetložutog i narančastog povrća poput mrkve i paprika.
Mrkva
Ista studija spominje mrkvu kao korisno povrće za smanjenje masnoće na trbuhu, ističući da su mrkva i brokula najčešće konzumirane među sudionicima.
Mrkva je bogata luteinom, biljnim spojem za koji su istraživanja pokazala da ima antioksidativna svojstva i moguće veze sa smanjenjem masnog tkiva na trbuhu. Osim toga, Best napominje da žvakanje sirove mrkve može potaknuti metabolizam.
"Ovo povrće jedinstveno je jer pomaže smanjiti masnoću na trbuhu povećanjem tjelesnog metabolizma. Termogeni učinak hrane (TEF) predstavlja broj kalorija koje tijelo sagorijeva tijekom probave. Zbog tvrde teksture, mrkva ima visok TEF, što znači da tijelo sagorijeva više kalorija samo konzumiranjem", dodaje Best.
Zelena salata
Još jedno povrće koje pruža korisne hranjive tvari povezane sa smanjenjem masnoće na trbuhu, zelena je salata. Sadrži lutein, spoj koji se povezuje s mogućim smanjenjem masnoće na trbuhu. Lutein je dio karotenoida, skupine spojeva s antioksidativnim svojstvima. Neka istraživanja sugeriraju da ovi spojevi mogu pomoći i u gubitku masnoće.
Jedna je studija provedena na japanskim muškarcima s pretilošću otkrila da povećanje unosa povrća bogatog karotenoidima, poput salate, može smanjiti visceralnu masnoću, vrstu masnoće smještenu blizu vitalnih trbušnih organa.
Narančaste i žute paprike
Narančaste i žute paprike također su bogate luteinom. Ove ukusne, šarene povrtnice, odličan su dodatak planu prehrane usmjerenom na smanjenje masnoće na trbuhu.
Studija objavljena u British Journal of Nutrition pokazala je da dodavanje luteina uz niskokaloričnu prehranu može smanjiti opseg struka, visceralnu masnoću, tjelesnu težinu i masno tkivo te sniziti razinu LDL kolesterola, prenosi Eat This, Not That.
Cikla
Cikla je često zanemareno povrće, ali prepuno je hranjivih tvari koje pomažu u regulaciji težine i probavi. Ovo povrće sadrži puno vlakana, oko 3,8 grama po šalici. Dovoljno vlakana u obroku pomaže spriječiti nadutost, smanjiti apetit i povećati osjećaj sitosti. Također poboljšava zdravlje crijevne mikrobiote, što je ključno za održavanje ili gubitak kilograma.
Studija objavljena u Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism otkrila je da prehrana bogata vlaknima smanjuje visceralnu masnoću.
Kelj
Kelj je lisnato povrće bogato vitaminima A, K, C, B6 te mineralima poput mangana, bakra i kalija. Sadrži i vlakna te proteine, a ima samo 43 kalorije na 100 grama. Spomenuta studija o tamnozelenom povrću kao pomagaču u smanjenju masnoće na trbuhu uključuje i kelj, stoga je povećanje unosa ove namirnice dobar korak prema ciljevima.
Špinat
Špinat je prepun hranjivih tvari, bilo u salatama, sotiran ili u proteinskim smoothiejima. Prema našim dijetetičarima, povećanje unosa špinata može pomoći u smanjenju masnoća na trbuhu.
"Lisnato povrće nije samo super hranjivo, već pomaže i u smanjenju masnoće na trbuhu", ističe D'Angelo te dodaje: "Špinat sadrži vlakna koja pomažu probavi i zdravlju crijeva, a bogat je vitaminom K koji može podržati smanjenje tjelesne težine, uključujući visceralnu masnoću."
Crvene paprike
Crvene paprike su svestrano povrće sa slatkastim okusom, savršene za prženje ili kao dodatak u zdjelama. Bogate su hranjivim tvarima koje mogu pomoći u postizanju ciljeva smanjenja masnoće na trbuhu.
Best ističe da su crvene paprike "idealno povrće za prehranu usmjerenu na mršavljenje. Niske su kalorijama, bogate hranjivim tvarima i pomažu stvaranju osjećaja sitosti nakon obroka, čime smanjuju prejedanje tijekom dana."
Također, crvene paprike sadrže visok udio likopena, karotenoida koji može pomoći u smanjenju masnoća na trbuhu.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati