Znanstvenici otkrili da ovo piće smanjuje rizik od raka debelog crijeva
NAJVEĆA pojedinačna studija o prehrani i raku crijeva do sada otkrila je kako različite namirnice i pića mogu značajno utjecati na rizik od razvoja ove bolesti. Studija, koju je financirala organizacija Cancer Research UK, pratila je više od 542.000 žena tijekom 16 godina i analizirala povezanost između bolesti i 97 različitih proizvoda i hranjivih tvari.
Rezultati su pokazali da svakodnevna konzumacija velike čaše mlijeka može smanjiti rizik od raka crijeva za 17 posto, što se povezuje s unosom dodatnih 300 miligrama kalcija dnevno.
"Ovo je najopsežnija studija ikad provedena o povezanosti prehrane i raka crijeva, te ističe zaštitnu ulogu kalcija u razvoju ove bolesti", izjavila je glavna istraživačica i epidemiologinja, dr. Keren Papier, za Daily Express.
Više od polovice slučajeva raka crijeva može se spriječiti
Rak debelog crijeva jedan je od najčešćih oblika raka na globalnoj razini. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), u 2020. godini dijagnosticirano je približno 1,93 milijuna novih slučajeva raka debelog crijeva, što ga čini trećim najčešćim rakom u svijetu. Prema Sophiji Lowes, menadžerici za zdravstvene informacije u Cancer Research UK, više od polovice slučajeva može se spriječiti.
"Održavanje zdrave, uravnotežene prehrane, uz održavanje zdrave tjelesne težine i prestanak pušenja, jedan je od najboljih načina za smanjenje rizika od raka crijeva", istaknula je.
Dodatno, Lowes savjetuje smanjenje unosa alkohola i crvenog mesa, te povećanje konzumacije voća, povrća i cjelovitih žitarica.
"Radujemo se daljnjim istraživanjima koja će omogućiti da još manje ljudi bude pogođeno ovom razarajućom bolešću", zaključila je Lowes.