Ako u dvorištu imate drvo smokve, iskoristite i njegovo lišće. Evo kako
SMOKVE su sinonim za ljeto i ljetne dane, a nerijetko ih povezujemo s morem jer se najčešće uzgajaju upravo na Mediteranu. Ipak, sve su češće i na kontinentu, a mogu se jesti sirove ili se od njih mogu napraviti džem i razne druge slastice. No jeste li znali da u kulinarstvu možete iskoristiti i smokvin list?
>> Jedemo li zapravo mrtve ose u smokvama? Evo objašnjenja uzgajivača iz Dalmacije
Smokvin je list inače poznat kao riznica zdravlja - pomaže kod prevencije dijabetesa, smanjuje razinu triglicerida u krvi, pomaže kod kardiovaskularnih problem i može smanjiti povišen tlak, a od njega možete napraviti preukusan sirup koji ima okus po kokosu i vaniliji.
Sirup od smokvinog lista
Kako biste napravili sirup od smokvinog lista, prvo uberite dvije šake (oko 70 g) najsvježijeg lišća s drveta smokve i obavezno ga uberite s peteljkama, koje će pojačati okus. Lišće operite, stavite ga u lonac, ulijte taman onoliko vode koliko je potrebno da svi listovi u loncu budu prekriveni i stavite kuhati.
Kada voda zavre i postane žućkastozelena, izvadite listove smokve iz lonca, a u vodu stavite smeđi šećer (ako je u loncu litra vode, onda dodajte jedan kilogram šećera). Kuhajte dok ne zavre i dok ne dobijete konzistenciju sirupa, a zatim sirup ohladite i prebacite u staklenu bočicu.
Kako koristiti sirup od smokvinog lista u kulinarstvu?
Sirup od smokvinog lista možete koristiti kao zamjenu za šećer budući da u sebi ima dosta šećera, pa ga možete dodati svojoj jutarnjoj kavi ili preliti preko palačinki i sladoleda. Osim toga, možete ga dodati i zobenim pahuljicama, jogurtu, u preljev za salate ili u koktele - opcija je zaista bezbroj.
Od smokava možete napraviti i razne deserte ili ih jesti na salatu, a nekoliko odličnih recepata sa smokvama pronađite OVDJE.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati